¨Češka beseda nije i ne može biti samo Jaroslav Vozab¨

Češka beseda - arhivska fotografija
(FOTO: Mario Barać)

11.04.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5115

"Između predsjednika Češke besede Prekopakra Jaroslava Vozaba i Češke besede Prekopakra ne postoji znak jednakosti. On je prvi među nama jednakima koji bi trebao braniti Statut, odluke Skupštine i zakonitost rada. Čovjek je velike energije koji je dao veliki doprinos u radu, ali koji tu svoju energiju izgleda ne zna kanalizirati i kontrolirati. Mi, članovi Nadzornog odbora ne želimo biti ovce, fikusi ili lutke na koncu i zato smo podnijeli ostavke na funkcije", piše u priopćenju članova Nadzornog odbora prekopakranske besede u čijem su potpisu Antun Novak, predsjednik NO te članice Zdenka Skalnik i Libuša Čar.

Sva moć u jednom čovjeku

Novak tvrdi kako se dvije godine bore da se posluje kako treba i da se poštuje procedura, ali da u tome nisu uspjeli.


- Sva moć i odgovornost se centralizira u jednom čovjeku, Jaroslavu Vozabu i to nikako ne može biti dobro. Osim toga, na ostavke su nas nagnale i brojne nepravilnosti u radu besede. Jedna od njih je postojanje drugog pečata koji je predsjednik izradio nezakonito, ne znamo u koje svrhe i upotrebljavao ga od 2007. godine, a prošle ga je godine uništio o čemu imamo dokaz, odnosno postoji otisak. Nastavlja se loša praksa da se nakon održanih manifestacija ne radi kvalitetna inventura o utrošku pića čime se čini materijalna šteta u neutvrđenom iznosu. Ne vodi se evidencija korištenja Češkog doma u Prekopakri, za bilo koje svrhe i bez nje je nemoguće utvrditi naplaćuje li se najam i u kojem iznosu. Prikupljanje pomoći od članova 2012. godine za plaćanje računa našim gostima iz Češke provedeno je bez jasnih kriterija uz napomenu da je na kraju godine ostalo neutrošeno 32.000 kuna. O tome nije podneseno izvješće Nadzornom odboru - tvrdi Novak.

Od 4 sekcije plaća se samo jedan voditelj



"Češka beseda" Prekopakra prema njegovim riječima ima proračun do 130.000 kuna, a brojne zamjerke se odnose upravo na financijske transakcije, posebno voditeljima sekcija.

- Naša beseda ima 4 sekcije, a evidentirane su isplate samo jednom voditelju u obliku putnog troška u iznosu od 500 kuna mjesečno. To nije u skladu s propisima, muzičkoj sekciji se navodno ne isplaćuje, ostalim voditeljima nisu evidentirane isplate, a govori se kako iste isplaćuje Vijeće češke nacionalne manjine Lipik? Za naknadu voditeljima je prošlogodišnjim planom bilo predviđeno 15.000 kuna - tvrdi Novak i dodaje kako imaju zamjerke i na isplate po putnim nalozima bez valjanih odluka, ali i na način održavanja skupština.

- Naše godišnje skupštine više sliče na svečane skupštine uz kulturno-umjetnički program, a ne na mjesto gdje bi članovi trebali izraziti svoje interese i davati prijedloge. Dokaz tome je što na posljednjoj skupštini uopće nije bilo diskusije, a tko bi i diskutirao pred tolikim gostima ako ne mora? Izvještaji spominu samo ono što je ostvareno, a ne i ono što je prema planu trebalo napraviti. Nemamo ništa protiv da se održavaju i takve skupštine, ali u tom slučaju trebalo je organizirati radnu jer je to naša obveza. Mi, kao članovi Nadzornog odbora, ne možemo i nećemo prelaziti preko tako krupnih stvari, a s obzirom da, uskprkos upozoravanjima, nismo u zadnje dvije godine uspjeli ništa promijeniti, odlučili smo se na ostavke - zaključuje Novak.

Vozab: Ponudio sam da preuzmu besedu. Nisu htjeli
 
Prozvani predsjednik Jaroslav Vozab odgovara kako je o svemu rekla izvanredna skupština koja je održana 15. prosinca 2013., a tvrdi da članovi Nadzornog odbora povlače pojedine probleme koji su stari i više od 10 godina. Priznaje postojanje drugog pečata, ali tvrdi da je udaren na 20-ak članskih iskaznica, odnosno da nije udaren niti na jedan drugi službeni dokument.

- Ja imam 66 godina, imam sve više zdravstvenih problema, službeno sam na čelu besede od 1997. godine, a vukao sam i ranije. Ja sam toj ekipi prije 3 godine ponudio da preuzmu "Češku besedu", ali nitko od njih nije htio i sada mi je jako žao što sam se dao nagovoriti i ostao na čelu - tvrdi Vozab.

Dodaje kako je Novak ljut na sve oko sebe i ističe kako je bio na svakom sastanku i na njima je mogao utjecati na rad. Odbija optužbe da je "Češka beseda" Jaroslav Vozab.

Pogrešaka je bilo, ali su bile marginalne

- To nikada nije bilo, nikada Jaroslav nije donosio svoje odluke, ni za putovanja, ni za gostovanja, ni za bilo što. Nitko ne bježi od pogrešaka, pogrešaka je bilo, ali je izvanredna skupština utvrdila da se radio o marginalnim pogreškama - odgovara Vozab kojemu mandat predsjednika ističe sljedeće godine.

Zaključuje kako se nada da će konačno slovo o ovom problemu dati skupština koja je najavljena za 3. svibnja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI