Učenici otkrivali tajne povijesti pomoću kostura iz 4. stoljeća

Učenici su učili pomoću kostura iz 4. stoljeća
(FOTO: Aleksandar Grlić)

09.04.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6859

Pomoću dva kostura iz rimskog doba s arheološkog lokaliteta u Tekiću požeški osnovci i srednjoškolci upoznali su se s antropologijom. Radionica se održala u sklopu Festivala znanosti i prostoru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi. Bilo je zabavno i učenicima i Marijani Kljajić, studentici treće godine doktorskog studija iz Arheologije koja ih je uputila u tajne 17 stoljeća starih kostura posuđenih iz Gradskog muzeja Požega.



- Najzanimljivije mi je bilo određivanje starosti i spola. Zelena boja na kostima znači da je žena bila bogata i da je nosila nakit. Ako je na prstu znači da je nosila prsten, a ako je na ruci onda je nosila narukvicu. Boja dolazi od bronce. Bilo je zanimljivo, vidjeli smo da tu ima puno detektivskog posla - kaže nam Marin Milevoj, učenik petog razreda Katoličke osnovne škole.





- Kod žena vidimo da je zdjelica šira i ima prostora da može proći beba. Dosta je veća od muških koje su uže i gotovo spojene. Na ženskoj glavi čelo je glatko a muškarci imaju izražene nadočne lukove. Čeljust im je zaobljenija i kosti su deblje. Učili smo još i kako se starost utvrđuje po zubima i zubnoj caklini. Po njihovoj izražajnosti vidimo koliko je osoba dugo živjela, što je jela i je li imala karijes. Bilo je zanimljivo jer sam naučila puno novih stvari. Zanimaju me biologija i povijest, posebno medicina koju bih jednog dana voljela studirati - rekla nam je Paula Kosac, učenica sedmog razreda OŠ Dobriše Cesarića.



- Vrlo su zainteresirani što je naravno karakteristika sve današnje djece, pogotovo kad treba otkriti nešto novo. Bitno je djeci objasniti da puno možemo iščitati iz kostiju i da to nije neka velika znanost. Doznajemo dob, spol i starost, kako je osoba živjela i od čega je umrla. Kostur je s lokaliteta Tekić iz 4. stoljeća. Radi se o ženskoj osobi od 35 do 40 godina koja je rodila što se vidi po ožiljku. Djeca su bila oduševljena, igrali su se ali i nešto naučili. Ne vjerujem da je netko sa sobom ponio kući kralježak ili zub, neki bi se uplašili spavati s tim u sobi - rekla nam je uz smijeh Marijana Kljajić, voditeljica radionice.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI