Pokusima iz fizike započeo prvi Festival znanosti

Festival znanosti
(FOTO: Aleksandar Grlić)

07.04.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4261

Pokusima iz fizike u požeškoj Gimnaziji otvoren je prvi Festival znanosti u Požegi. Od 7. do 12. travnja Požežanima se nudi čak 55 sati događanja, među kojima geocaching, plesne radionice, tečaj grčkog jezika i posjet zvjezdarnici. Svaki dan će se održavati i jedno središnje predavanje. Festival će se održavati na više lokacija, čak i u pješačkoj zoni gdje će ove subote Požežani moći sudjelovati u pokusima iz kemije.

- Ovaj tjedan nas očekuje 55 sati dinamičnog programa počevši od prirodnih znanosti poput fizike i kemije pa do društvenih znanosti poput povijesti i psihologije. Ideja je da se promovira znanost među mladima. Središnja događanja su predavanja svake večeri. Tu je cijeli niz radionica, na primjer izrade keramike ili stakla, radionica antropologije ili izučavanja kostura. Imat ćemo pokuse iz fizike i kemije, učenici će prezentirati radove. Tu je i radionica o fosilima. Sve je otvoreno za javnost i sve je besplatno. Svi se mogu okušati, a rezultate ćemo vidjeti kasnije. Biti će tu portreti umjetnika, znanstvenika, izložbe i ono što moram s ponosom reći, da su svi izlagači i 23 institucije koje sudjeluju Požežani - izjavio je Goran Đurđević, predsjednik Organizacijskog odbora Festivala znanosti.

Pokuse iz fizike je izvodio profesor Dragutin Kovačević. U pokusima su sudjelovali daroviti učenici iz čaglinske Osnovne škole Stjepana Radića, Tehničke Škole Požega i požeški gimnazijalci. Zanimljivim pokusima tema su bili valovi koji su i glavna tema Festivala.


- Probao sam par eksperimenata, najviše mi se sviđa ovaj u kojem se vidi kako ide struja. Došao sam sa prijateljima iz škole, tu nas je četvero s ravnateljicom i pedagogicom. Danas smo naučili nešto o mehaničkim, električnim i svakakvim valovima. Pokusi su prikazni na zanimljiv način. Zainteresirali su me za fiziku koju ću imati tek iduće godine - rekao nam je Karlo Mroček, učenik šestog razreda Osnovne škole Stjepana Radića iz Čaglina.


- U prvom pokusu smo prikazali interferenciju dva vala koja se šire istovremeno vodom. Tom interferencijom nastaju stojni valovi. Zvučne valove ne vidimo pa smo elektroničkim uređajima pratili kako se mijenja njihov intenzitet. Pokazali smo elektromagnetske i svjetlosne valove te gama zračenje u svezi pojave radioaktivnosti. Požežani koji se zanimaju za posjet gimnazijskoj zvjezdarnici to će moći učiniti već danas od 19 sati, planirani su posjeti i srijedu i petak, ali pomaknut ćemo ih za jedan sat u odnosu na najavljeno, znači bit će od 20 do 22 sata. U utorak, nakon predavanja doktora Milka Jakšića, zbog interesa smo ubacili jedan posjet, a ako budu dobri vremenski uvjeti, možda budu svaki dan - rekao nam je profesor Kovačević.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI