Mladi se boje pokrenuti vlastiti posao, obrtnika je sve manje

Dodjela majstorskih diploma
(FOTO: Aleksandar Grlić)

04.04.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6660

Predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Stipo Barukčić, dogradonačelnik Mario Pilon i dr.sc. Vesna Vlašić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti PSŽ danas su uručili 14 diploma novim majstorima obrtnicima u prostorijama Obrtničke komore . Barukčić je izrazio zadovoljstvo što su to većinom mladi ljudi, no zabrinjavajući je negativan trend zatvaranja obrta. S 1.050 obrtnika potkraj prošle godine, zaključno s 31. ožujkom obrtnička komora je pala na pala na 938 članova.

- To su većinom mladi ljudi. Danas sam ih pozvao da postanu članovi obitelji obrtnika. Kroz ove majstorske ispite im omogućavamo i cjeloživotno obrazovanje. Polaganjem državne mature oni imaju vertikalnu prohodnost odnosno mogu nastaviti obrazovanje na veleučilištu. Trenutačno je 938 obrtnika. Najmanja smo komora u Hrvatskoj, ali što se tiče aktivnosti smo vrlo jaki. Rad nam je nažalost ozbiljno ugrožen. Komorski doprinos je smanjen s 38 na 11 kuna mjesečno. Imamo kredit koji dospijeva u osmom mjesecu u iznosu 100.000 kuna. S ovim sredstvima ne mogu opstati ni dva djelatnika.




- Najviše trpe trgovci, ugostitelji, prijevoznici i zidari, to nam je najviše stradalo. Sada vidimo neki minimalni napredak jer se pokrenula građevina - ispričao je Barukčić.


Većina mladih razmišlja o otvaranju obrta, no strah ih je. Jednostavnije im je raditi za drugoga.



- Radim već u struci, ali ukazala se prilika da riješim majstorski ispit. Nije bilo teško. Učio sam možda mjeseca dana. Polagali smo pismeni ispit iz struke, pedagogiju, pravo i pravne propise. Praktični rad je bio kuhinjski ormarić. Sada radim u Drvodjelu u Vidovcima i zadovoljan sam. Normalno da je lakše raditi za nekog drugog. Jednom bi trebalo probati, svi mi razmišljamo o otvaranju obrta, ali treba se na to odlučiti - kaže nam mladi majstor stolar Ivica Petrusek.



- Jednostavno, oduvijek volim to zanimanje. Stručni rad mi je bila svečana haljina, pripremala sam se oko pola godine. Imala sam podršku cijele obitelji jer to volim. Uvijek sam u struci, trenutačno su mi otvorene sve opcije i još razmišljam što će mi biti najbolje - rekla nam je majstorica krojačica Jasna Jovanović iz Požege.



- Polaganje majstorskog ispita me je koštalo oko 2.600 kuna, ali Ministarstvo vraća 70 posto, isplati se. Mogu bez problema otvoriti salon i primati naučnike, ali sad već imam 10 godina staža i ipak trebam majstorski ispit. Motiviralo me jer sam vidjela da sama mogu više napraviti. Ima više obaveza kad si obrtnik, ali bolje je biti svoj na svome. Poslovni prostor mi je u obiteljskoj kući u Cerniku tako da ne plaćam najam. Tek je krenulo, nadam se da će biti bolje. Zaposlila sam već jednu radnicu i idem dalje na edukacije. Ako želite napredovati morate ići i pratiti trendove - ispričala je majstorica frizerka Marina Miškulin iz Cernika u susjednoj Brodsko-posavskoj županiji.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI