Otkriven spomenik najmlađem poginulom branitelju

Otkrivanje spomen obilježja Josipu Szarvašu
(FOTO: Mario Barać)

04.04.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5193

Josip Szarvaš, koji je poginuo 3. travnja 1992. u Filipovcu, imao je samo 16 godina i jedan je od najmlađih poginulih branitelja u Domovinskom ratu.

Njemu u čast jučer je u Filipovcu, na mjestu pogibije, otkriveno spomen obilježje čiju je izgradnju inicirala Udruga maloljetnih branitelja Domovinskog rata Hrvatske, podružnica Požeško-slavonske županije.




- Inicijativa je pokrenuta još lani, ali je to zemljište u vlasništvu Hrvatskih željeznica pa smo morali ishoditi dozvolu da na tom mjestu podignemo spomen obilježje. Uz gradove Pakrac i Lipik te Požeško-slavonsku županiju, u izgradnji spomen obilježja vrijednog 3.500 kuna sudjelovala je i Udruga roditelja poginulih branitelja Pakrac - Lipik - pojasnio je Robert Bec, predsjednik udruge maloljetnih branitelja.




O samoj akciji u kojoj je poginuo Szarvaš, a u kojoj je teško ranjen Stipo Barać, govorio je sudionik akcije i zapovjednik Ivica Marinković, a nakon otkrivanja obilježja i polaganja vijenaca, državnu zastavu je Josipovoj majci Marijani Banović uručio Blaško Skender, časnik HV-a.

Zanimljivo je da su krajem ožujka i početkom travnja 1992. godine, u razmaku od samo dva tjedna, u Pakracu poginula tri Josipa. Uz Szarvaša ili Gigu, kako su ga zvali suborci, Josip Uherek je poginuo na Krndiji, a Josip Krpan kod pakračke bolnice.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI