Osmašima predstavljene kulturne i povijesne znamenitosti

Prezentacija požeške kulture za osmaše OŠ A. Kanižlića
(FOTO: Aleksandar Grlić)

02.04.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3193

Učenici osmih razreda Osnovne škole Antuna Kanižlića u prostorijama Hrvatske gospodarske komore odslušali su tri predavanja u sklopu projekta "Požega - grad kulture". Ravnateljica Gradskog muzeja Maja Žebčević Matić predstavila je "Muzej u loncu". Arheologinja Dubravka Sokač Štimac mladima je približila arheologiju Požege, a nastavnica Vera Ćuže Abramović gradski način življenja.

- Trendovi globalizacije donose veliki upitnik nad mladima u traženju vlastitog identiteta. Uz pomoć mojih gošći ovdje smo upriličili jedno predavanje i susret s mladima u kojima ćemo im pomoći da upoznaju vrijednosti kulture grada Požege - rekla nam je Valentina Mirković, učiteljica razredne nastave.




- Drago mi je što se to organiziralo jer mladi, ali i odrasli, ne znaju mnogo toga što je pronađeno u Požegi. Požega je toliko interesantna što se tiče arheoloških nalaza da je to upravo nevjerojatno. 1977. smo slavili 750. obljetnicu grada na temelju povijesnih izvora, ali smo pronašli ostatke Starčevačke kulture koja je pronašla starost Požege na 8.000 godina. Nisu samo Vinkovci i Brod toliko stari. Nažalost, u muzeju nema stalnog postava, tako da je većina toga skrivena od javnosti. Arheologija puno znači, ali jako je važno da nam ljudi dojave slučajne nalaze - izjavila je arheologinja Sokač Štimac.




- Pokušavamo muzej približiti kao jednu beskrajno zanimljivu instituciju gdje se događaju projekti kao što je "Muzej u loncu". To je prilika da pokažemo na koje sve načine izložba može putovati, kakve povratne informacije može dati odnosno što sve treba napraviti da bi se napravila. Vjerojatno ćemo im razbiti mnoge predrasude o hrani i Slavoniji koje su imali do sada - kazala je ravnateljica Žebčević Matić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI