HDZ-ov uspjeh u Kutjevu: Josip budi sve više simpatija građana

Josip Budimir nakon prolaska u drugi krug
(FOTO: HDZ promo)

01.04.2014. | HDZ promo
Pregleda: 13723

Izvanredni izbori održani u Kutjevu na velika vrata vratili su Hrvatsku demokratsku zajednicu na političku scenu u tom gradu. Udvostručili su  broj mandata u Gradskom vijeću  u odnosu na izbore provedene prije deset mjeseci, a kandidat za gradonačelnika Josip Budimir je ušao u drugi krug izbora s velikim izgledima za konačnu pobjedu.

Što je doprinijelo tako uvjerljivoj promjeni biračkog tijela prema HDZ-u? Prije svega značajne kadrovske promjene. Franjo Lucić, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a je reagirao odmah poslije lokalnih izbora u svibnju prošle godine. Tada je HDZ u cijeloj županiji ostvario pobjedničke rezultate osim u Kutjevu i Čaglinu. Bio je to jasan signal da se nešto u Kutjevu mora mijenjati, ili u slučaju HDZ u Požeško-slavonskoj županiji, provesti ista kadrovska politika kao u drugim gradovima i općinama, a to je promoviranje nove generacije političara, mladih, školovanih i potpuno određenih građana Europske unije. Iako, je takvo, novo i pomlađeno, stranačko vodstvo  u Kutjevu promovirano praktički u jeku predizborne kampanje, ipak je percepcija o drugačijem, prihvatljivom, pa čak i zahtijevanom HDZ-u došla do kutjevačkih birača i oni su te promjene honorirali svojim glasovima. Četiri mandata u Gradskom vijeću bi, zajedno s koalicijskim partnerima, HDZ-u mogla donijeti vladajuću poziciju.




Šira koalicija za Gradsko vijeće


HDZ će, vjerojatno, kao strateškog partnera potražiti Josipu Miličević i HDSSB koji su osvojili tri vijećnička mandata te ostvariti širu koaliciju sa strankama desnog spektra, HSS-om i HSP-om koji nose po jedan mandat. U predizbornoj kampanji unatoč činjenici da se bore za svjetonazorski isto biračko tijelo između HDZ-a i HDSSB-a se vodila fair play kampanja lišena teških riječi, optuživanja ili vrijeđanja, nego, afirmativne, jasne i s pozitivnim nabojem upućenog biračima u Kutjevu. Baš iz tog razloga za očekivati je da HDZ i HDSSB imaju otvorenu platformu za suradnju u Kutjevu.

Ta suradnja bi mogla biti i puno plodonosnija ukoliko HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Josip Budimir ostvari pobjedu u drugom krugu. Takva politička situacija otvorila bi prostor svim projektima i programima koje su zagovarali i HDZ i HDSSB, ali i HSS i HSP u predizbornoj kampanji, a prije svih transparentan proračun grada i gradsko poslovanje te učinkovito kandidiranje i realizacija projekata financiranih iz europskih fondova.

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Ivica Nikolić, koji vodi u prvom krugu, uspijeva sam sebi odreći mogućnost da ima većinu u Gradskom vijeću. Činjenicu da Josipa Miličević nije ušla u pripetavanje za gradonačelničku poziciju popratio je zajedljivim slavodobitnim komentarima te na taj način uvrijedio i respektabilan broj birača koji su bivšoj, a možda i ponovnoj predsjednici Gradskog vijeća dali svoj glas. Činjenica je i to da je najveći dio tih glasova došao iz naselja izvan Kutjeva, a s kojima Ivica Nikolić i inače nije na valnoj dužini. Naime, stanovnici kutjevačkih sela opetovano se žale na nikakvu komunikaciju s kutjevačkim gradonačelnikom te mu zamjeraju da prema selu ima podcjenjivački stav. Nikolić, dakako, odbacuje takve optužbe, no, percepcija koja o tome vlada ne ide mu u prilog. Hoće li mu to biti najveća otegotna okolnost u drugom krugu izbora?



Budimirova popularnost sve više raste

S njim u utrci ostao je mladi Josip Budimir koji sve više budi simpatije i uvažavanje kutjevačkog kraja, sportaš, školovan, nadasve pošten i iskren osvaja svojom skromnošću, ali i odlučnošću da se Kutjevo mijenja ili, kako on kaže, vrati na pravi kolosijek. Ako se u prvom krugu u analitičkim krugovima zbog nepoznatosti i nije računalo na njega, sada u drugom krugu on po mnogima figurira i za favorita. Bio bi to onda doista kompletan uspjeh politike koju HDZ promovira u Požeško-slavonskoj županiji, promoviranja nove generacije političara i politike koja daje svoje rezultate u županiji pa će zasigurno i u Kutjevu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI