Marin osvojio zlato na Infokupu, Ena je četvrta

Ena Majin i Marin Maričević
(FOTO: Aleksandar Grlić)

24.03.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7845

"Nadao sam se dobrom uspjehu, ali ne baš prvom mjestu u državi. Kad mi je to profesor rekao bilo mi je poprilično svejedno jer je baš završilo natjecanje iz programiranja koje je trajalo četiri sata. Nisam baš bio svoj, tek mi je kasnije sjelo. Još uvijek me nije toliko briga, sretan jesam, ali ne toliko. Roditelji su bili vrlo sretni", kaže Marin Maričević, učenik 3. razreda Gimnazije Požega koji je osvojio prvo mjesto na Infokupu 2014. u kategoriji Osnove informatike.

Marin je već osvajao prva mjesta na natjecanjima iz astronomije i fizike, a voli i robotiku. Kod informatike kaže da ga više zanima praktična primjena.

- Pripremao sam se od početka godine uz pomoć mentora Hrvoja Humskog. Već od osnovne škole znam da ću upisati FER ili PMF. Kod informatike me privlači najviše automatika, što se napiše, to se odradi, nema priče. Zanima me više računalstvo i hardver. Sudjelovao sam prije u jednoj grupi koja se bavila robotikom, a prije sam radio logičke sklopove kod kuće. Na internetu je sve otvoreno, tako je bilo lako pronaći uputstva.


Ena Majin, još jedan učenica prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije osvojila je 4. mjesto na državnom natjecanju u istoj kategoriji.


- Profesorica Sanja Grabusin me pripremala od početka godine, svaki tjedan smo prolazili zadatke. Bila sam jedina cura u toj kategoriji. Natjecali smo se i u pisanju algoritama, u tome nisam tako dobro prošla. Još ne znam što ću studirati, ali vjerojatno će to biti FOI u Varaždinu. 21 stoljeće je i računala su ono što će nam trebati i na čemu se trenutačno sve temelji.

- Meni je svejedno, ako nađem posao ostao bih tu, a ako ne nađem, idem van - odgovara Marin na pitanje gdje se vidi u budućnosti.

- Želim raditi što god, samo da nije neki profesorski posao. Ako nađem posao, onda ostajem tu, a ako ne, idem van. Mislim da tu ipak nema posla ni prilike da se iskoriste znanja - rekla je Ena.

Treba izdvojiti i odlično četvrto mjesto Marijana Bagarića i Luke Leopoldovića u kategoriji praktičnog rada (računalna igra računalnom igrom "The Big Brain Theory"), također pod mentorstvom Hrvoja Humskog. Mario Borna Mjertan iz OŠ fra Kaje Adžića u Pleternici bio je najbolji osnovac s područja naše županije s osvojenim sedmim mjestom.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI