Polaznici uče o stvaranju dokumentarnog filma

Damir Čučić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

23.03.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5043

"Početna znanja sam stjecao tako da su mi ih prenijeli drugi i preko kinokluba tako da dajem ono što sam dobio. Nema tu neke velike mudrosti. S vremenom vam to postane gušt. Na kraju krajeva, podupirem alternativnu kinematografiju i klubove tako da je logično da pokušavam svojim radom unaprijediti rad drugih", kazao nam je redatelj Damir Čučić koji u Požegi održava trodnevnu radionicu dokumentarnog filma u nekadašnjem prostoru glazbene škole. Članovi udruge "Gerger film" su iskazali interes da se bave i dokumentarnim filmom pa su ga pozvali u Požegu. Zadnja radionica se odvija danas (nedjelja) u 18 sati.

- Izabrali smo Damira Čučića jer mi je osobno najbolje zvučao, a njegov film "Pismo ćaći" je jedan od boljih hrvatskih filmova. Jučer smo radili uvod u dokumentarni film, demistifikaciju manipulacije ljudima u dokumentarnom filmu, imali smo primjere koji su se snimali na radionici u Čakovcu. Danas bi trebali proučavati kako se radi biografski film o ljudima koji su umrli - rekao je Hrvoje Podobnik - Gero, predsjednik udruge Gerger film.




Čučić pojašnjava teoriju uz primjere s pravih višednevnih radionica. Povjerio nam se kako bi rado opet došao da objasni sve znatiželjnim požeškim zaljubljenicima u film uz praktični rad.


- Najviše volim radionice koje podrazumijevaju praktični rad. On je nešto kompliciraniji što se tiče tehnologije i pomoćnika, ali u gradovima poput Požege gdje postoji infrastruktura, odnosno kinoklub, može se tako nešto organizirati jednostavnije nego inače. Vjerujem da bi ovdje sigurno mogao naći suradnike pa doći sam na nešto veći broj dana da pokušamo snimiti radionički film.

Dobar glas se proširio, neki su odlučili doći na sve radionice, a na drugom danu radionice pojavila su se i nova lica.

- Vidim nešto korisno pa onda dođem. Nisam dosad nikad snimala osim sebe kako sviram gitaru. Voljela bih snimati putopisne dokumentarce ili o životima ljudi te njihovim problemima. Jučer smo gledali film pa je voditelj objašnjavao sto je uredu, a što nije. Zanimljivo je i doći ću na sve tri radionice - rekla nam je Gabrijela Zec koju zanimaju i scenarističke radionice jer se bavi pisanjem.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI