NASLOVNAFOTONALAZARHIV
Njegov noćni posao: Uzmi novac i ne pitaj - 1. dio

FOTO: Wikipedia

ŽIVOTNE PRIČE

Njegov noćni posao: Uzmi novac i ne pitaj - 1. dio

16.03.2014. | Sanja Petričević PREGLEDA: 5231

- Ma, nije moguće. Naprosto ne mogu povjerovati u to da tvoj Mladen ima ljubavnicu – moja sestra Nikolina u nevjerici je zavrtjela glavom.
- Znaš kako se kaže, ako laže koza ne laže rog – tronuto sam joj odgovorila.
- Mislim, možda samo ima kakvih poslovnih problema ili tako nešto – iznova je stala u Mladenovu obranu što je kod mene izazvalo samo još veću ljutnju.
- Što? Sad ćeš ga još i braniti? Nije šala, Mladen je doktor nuklearne fizike. Radi na čudesnoj formuli koja će promijeniti čovječanstvo pa me ne želi zamarati pojedinostima?! Ma moš si mislit! Ili bih prema tvom mišljenju trebala tolerirati njegovo vucaranje? – nisam se ni snašla, a već sam grcala u suzama.
- Oh, draga, oprosti. Doista nisam znala da je tako loše među vama. Zašto mi ranije nisi rekla što te muči? Ne brini, pomoći ću ti koliko god mogu – tješila me...

Onoga dana kad se Mladen sav smožden vratio s posla i obavijestio me kako je u tvrtci gdje je već niz godina radio kao zaštitar upravo dobio otkaz, mislila sam da ću poludjeti od brige.
- Tehnološki višak! A nisam im bio višak dok sam sve ove godine bez pogovora obavljao najzahtjevnije poslove i pritom svakodnevno nosio glavu u torbi? Stvarno žalosno – ogorčeno je brojao.
- Moj Bože, što ćemo sad? Kako ćemo plaćati kredit? Režije? Slati djecu u školu i to samo s mojom plaćom – zakukala sam lomeći prste. Sramim se priznati, no u tom trenutku na prvom mjestu mi je bila egzistencija naše četveročlane obitelji.
- Preživjet ćemo nekako. Potražit ću drugi posao – tužno je procijedio kad sam se pomalo optužujuće zagledala u njega.
- Morat ćeš, inače doista ne znam kako ćemo dalje – odlučno sam odgovorila.
 
Nekoliko dana kasnije, baš sam se vratila s posla i kuhala kavu kad se moj suprug sav ozaren pojavio u kuhinji.
- Hej, pogodi što ima novoga. Pronašao sam posao – ispalio je kao iz topa.
- Pa to su divne novosti. Pričaj, što čekaš – uzbuđeno sam navaljivala.
- E sad, što se samog posla tiče imam jednu dobru i jednu lošu vijest. Koju želiš čuti prvu? – oprezno je upitao.
- Dobro, da čujem prvo lošu – uzdahnula sam.
- Za početak ću raditi samo na pola radnog vremena – rekao je.
- Dobro, a smijem li znati što to? – nestrpljivo sam nastavila zapitkivati.
- Raznosit ću letke. Ali ne brini se, u pitanju je poznati trgovački lanac i...
- Što? Raznosit ćeš letke? I ti to nazivaš poslom?! – uznemireno sam upitala trudeći se zadržati prisebnost.
- Zašto ne? – pomalo uvrijeđeno je upitao moj suprug.
- Pa dobro, čovječe Božji, jesi li ti normalan? – upitala sam u nevjerici. – Trebaš pravi posao. Nešto sigurno. Nešto s čime se neću morati brinuti hoćemo li sutra imati za kruh – nastavila sam sipati gorčinu dok je Mladen preneraženo zurio u mene.
 - Znaš što, Jelena? Mislio sam da ćeš biti sretna kad čuješ, no čini se kako ti stvarno nikada ničim nisi zadovoljna – ljutito je odbrusio pridižući se od stola.

Danima je među nama vladala napeta atmosfera. Premda se Mladen prilično trudio izgladiti situaciju, ostala sam neumoljiva. Raznošenje letaka niti uz najbolju volju nisam smatrala pravim poslom i u svakoj prilici sam se trudila nabiti mu to na nos.

- Oh, danas si uspio zaraditi čak deset kuna više nego jučer – podsmješljivo sam započela tog popodneva kad se vratio sa svog „nazovi posla“.
- Dobro, Jelena, što je s tobom? Trudim se kako bih ti barem malo olakšao, a ti mi neprekidno predbacuješ. Misliš li da je danas lako pronaći bilo kakav posao? – uvrijeđeno se obrecnuo na mene.
- Znam da nije, ali tko traži taj i nađe. Trebao bi se više angažirati po tom pitanju. Primjerice, češće pratiti oglase za posao ili se raspitivati kod poznanika – inzistirala sam.
- Naravno da ne – smrknuto je odgovorio.
- Dakle, u tom slučaju preostaje ti jedino da se malo više potrudiš – neumoljivo sam nastavila zvocati.
- Dobro, dobro, evo, obećavam da ću se više potruditi kako bi vaša visost napokon bila zadovoljna debljinom moje lisnice. Nadam se da si napokon zadovoljna! – povikao je ustajući od stola i ne okusivši kavu koju sam nam skuhala.

Tri dana kasnije, u ranim večernjim satima baš sam Klari pomagala izraditi domaću zadaću kad me Mladen iznenadio svojim pomalo neobičnim zahtjevom.
- Ako imaš malo vremena, nešto bih te zamolio. Upravo me nazvao kum Stjepan i rekao da ima poslovnu ponudu za mene. Ulog je minimalan, a zarada prilično pristojna, kako je rekao. Uskoro bih trebao dobiti i ovu posljednju plaću pa sam mislio... možda ne bi bilo loše novac uložiti u nešto pametno. Idem odmah do njega – nadobudno je započeo, a oči su mu po prvi put u ne znam koliko vremena ponovno zablistale od uzbuđenja.

-  Usput, naš kum je naglasio da bi bilo poželjno kad bih večeras odjenuo nešto elegantno pa sam te mislio zamoliti da mi izglačaš ono sivo vjenčano odijelo – nastavio je.
- Posao, kažeš? Pa to je izvrsno! – pljesnula sam rukama previše oduševljena da bih ga upitala za samu prirodu tog posla. Ruku na srce, u tom trenutku mi ionako nije bila važna. Bilo je važno jedino to da će Mladen napokon ponovno raditi i to još u elegantnom odijelu što je, barem što se mene tiče, već prilično obećavalo.
- Nema problema. Već jurim – odgovorila sam i u hipu poskočila iz naslonjača kako bih mu čim prije ispunila želju.

Te noći sat je otkucao jedan sat iza ponoći, potom dva, a od Mladena još uvijek nije bilo ni traga ni glasa. Kad je na obližnjoj crkvi zvono otkucalo četiri sata ujutro, moram priznati kako sam počela osjećati laganu paniku.
- Bože, što je s Mladenom? Valjda mu se nije što dogodilo – razmišljala sam prevrćući se po krevetu. Već ubrzo mi je postalo jasno kako mi ove noći očito nije suđeno da zaspim. Ustala sam iz kreveta i krenula u kuhinju kako bih si skuhala kavu. Baš sam srknula prvi gutljaj omiljene tekućine kad se pred kućom začuo poznati zvuk kumovog automobila. Par minuta kasnije, Mladen i Stjepan su glasno se smijući, zajedno nahrupili u kuću. Ugledavši ih onako nasmijane, razdrljenih košulja i razvezanih kravata, nitko mi nije morao reći pravi uzrok njihovog dobrog raspoloženja.

- Bok kumice, nadam se da imaš malo kave i za nas? – pozdravio me naš kum Stjepan dobrano zaplićući jezikom.
- Naći će se - bezvoljno sam promrmljala preokrenuvši očima. – A vas dvojica niste mogli još malo kasnije doći doma. Nisam ni oka sklopila – prigovorila sam zagledavši se u Mladena kad je halapljivo zgrabio šalicu s kavom koju sam upravo stavila pred njega i prinio je ustima.
- Kumice, nemoj mi reći da se ljutiš na nas. Nije ono što misliš. Nas dva dečka smo ti cijelu noć naporno radili. Posao nam je krenuo i više nego li dobro, a ovo je i dokaz tome. Preostaje nam još samo pravedno podijeliti zaradu – umjesto Mladena ponovo se javio Stjepan i mahnuo mi snopom novčanica ispred nosa.

Moram priznati kako je, ugledavši ih, moja ljutnja trenutačno popustila. Divno, s ovim će Josip bez problema već sutra moći platiti sanitarnu knjižicu, a Klara će biti opskrbljena novim krpicama s kojima mi već dugo pili mozak budući da će sljedećeg mjeseca s razredom otputovati u Prag. A možda bih i ja mogla malo probauljati po buticima i počastiti se kakvom zgodnom sitnicom - zaslijepljena količinom predivnih šuštavih novčanica već sam u glavi kovala planove.

Kada je Mladen izbrojao punih deset tisuća kuna i podijelio ih na dva dijela, bila sam toliko uzbuđena da mi uopće nije palo na pamet upitati na koji način su zaradili toliko novca za samo jednu noć.
- Dečki, nadam se da ćete i sutra biti iste sreće – bilo je jedino što sam rekla puneći nam čaše vinom kako bismo nazdravili.
- Iz tvojih usta u Božje uši, kumo. I mi se nadamo kako će naša sreća potrajati. Zar ne, Mladene? – upitao je naš kum Stjepan zdušno prihvativši čašu koju sam mu pružila i nadušak je izlio u sebe.
- Hm, da, valjda – odgovorio je Mladen otpivši tek gutljaj vina. – Nego, mislim da je dosta za danas. Budući da nas večeras ponovno čeka posao, bilo bi najbolje da se pođemo odmoriti – obratio se Stjepanu.

Pet minuta kasnije, nakon što je Stjepan otišao, Mladen je već blaženo hrkao u našem krevetu. Djeca su tog dana imala dopodnevnu nastavu tako da nisam znala što bih sa sobom. Bojeći se da kućanskim poslovima ne probudim svog supruga i tako mu uskratim prijeko potrebnu koncentraciju za nove radne pobjede, odlučila sam otići u kupnju.

Baš sam u hodniku navlačila kaput, kad je zazvonio telefon. Prokletstvo! Tko je sad? Samo mi još treba da svojim zvrčanjem probudi Mladena, ljutito sam pomislila i koliko su me noge nosile pojurila javiti se.
- Bok kumo, nadam se da te nisam probudila? Ili ni ti baš poput mene sinoć nisi oka sklopila? Da mi je samo znati gdje su ova dvojica bančila sve do jutra? Ovaj moj je došao pijan kao letva. Doista ne znam što ga je spopalo – prilično sam se iznenadila začuvši s druge strane ljutiti monolog naše kume Blanke.
- Hej, čini se da još uvijek nisi imala prilike razgovarati sa Stjepanom, u protivnom sigurna sam da se ne bi toliko bunila. Riječ je o tome da su njih dvojica sinoć sklopili nekakav unosan posao. Prema Mladenovoj priči, rekla bih da je riječ o nekoj rentabilnoj uvozno-izvoznoj tvrtci u koju su pak uspjeli upasti preko nekog poznanika. Istina je da će uglavnom raditi noću, ali, što se mora nije ni teško, zar ne? – vedro sam upitala.

-  Doista ne znam kako ti uspijevaš ostati tako smirenom. Sam Bog zna kakva je točno priroda tog njihovog posla kojim si ti očito toliko oduševljena – rogoborila je i dalje.
- Kakva god da jest, zarada je i više nego dobra – vedro sam odgovorila nakon čega mi je kuma na moje veliko zaprepaštenje bez pozdrava poklopila slušalicu.

Period koji je uslijedio učinio me prilično sretnom. Premda je moj suprug noću uglavnom izbivao iz kuće, to me nije pretjerano zabrinjavalo. Bilo mi je najvažnije da dobro zarađuje. Nije me previše zabrinulo što kuma Blanka više ne odgovara na moje pozive. Ali ni to što se naš kum Stjepan iz nekog razloga već ubrzo odlučio povući iz zajedničkog posla.

- Pa on doista nije normalan! Nikada ne bih rekao da je toliki papučar – narugao mu se Mladen.
- Što te briga? Možeš i bez njega. Nije ti lako raditi noću, ali sad napokon imamo sve što nam treba. Pa i više od toga – morala sam priznati na što je Mladen zamišljeno zašutio.

Nastavak priče pročitajte ovdje.
Tagovi: životne priče, sanja petričević, novac, posao

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

29. smotra folklora u Velikoj počinje u petak, 24.5. nogometnom utakmicom bivših ʺVatrenihʺ te koncertom Mate Bulića

.

Pakracu novi novci iz Ministarstva regionalnog razvoja: Za dva projekta 640.000 kuna

.

Lakše ozlijeđena vozačica u prometnoj nesreći kod Vukojevice

.

Uzbuna pred vratima Hrvatske: Stigla opaka smrtonosna bolest, 75 je zaraženih! Cjepivo ne postoji

.

Angela se baš usrećila, Njemački mediji o HDZ-ovom skupu: Nacionalistički tonovi uz ustaškog barda

.

Lipičanin Vedran Kelemen osvojio srebro u Koprivnici

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas promjenljivo i nestabilno

.

Predstavnice i plesačice Scenskog studija ARTina na prijemu kod župana

.

21. lipnja četvrto izdanje Šedinog memorijala

Trpezarijski stol od punog drveta za 6 osoba

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Srednja škola Pakrac proslavila svoj Dan!

.

U Požegi održana manifestacija ʺSvibanj - mjesec zaštite od požaraʺ

.

Vatrogasna zajednica Pakrac-Lipik: Pokaznim intervencijama dokazali visoku spremnost

.

Prošli vikend čak devet prometnih nesreća, deset osoba lakše ozlijeđeno, rekorder imao 2,66 promila

.

Krađa košnica, zlouporaba droge i pronalazak ubojitih sredstava

.

Policija izdala apel roditeljima maturanata, prodavačima, ugostiteljima i maturantima zbog Norijade

.

Gimnazijalci u Zagrebu predstavili program „Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja“

.

Srijem i Slavonija u Splitu predstavili pet vrhunskih vinskih priča

.

U rapsodiji lipičkog sajma cvijeća uživalo nekoliko tisuća posjetitelja

.

Sutra struje neće biti...

.

Vrijeme danas djelomice sunčano i nestabilno uz mogućnost kiše

.

Požega polako silazi sa stupa srama u Zagrebu, prvi dašak nade najavljuje kraj požeške sramote

.

Nezaboravni 10. Moto susreti MK Bulls-a u Pleternici 18.5.2019.

.

Požar u Brestovcu, brzom intervencijom pet DVD-ova spašena OŠ D. Lermana

.

Poznati demograf: Ovo što se danas događa u Slavoniji totalni je šok

.

Na Festivalu slanine i vina u Kaptolu sudjelovale ekipe iz Japana, Njemačke, Mađarske i BiH

.

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na prvom danu Sajma cvijeća u Lipiku, 18.5.2019.

.

Prodavaonica Kulen Hruška obilježila prvu godinu uspješnog rada u Požegi

.

U sudaru dva auta u Krivaju četiri osobe ozlijeđene

FOTONALAZ

Evo kako ptice vide polja uljane repice u cvatu