Šostar: Interes za projekte do sada je bio vrlo loš

Marko Šostar, voditelj EU ureda u Požegi
(FOTO: Lidija Galić)

01.03.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 5451

Kako pripremiti projekte i povući novac iz EU fondova bila je tema radionice koju je za predstavnike civilnih udruga organizirao Ured za europske integracije. Predstavljeno im je dvadesetak natječaja, a posebno je naglašeno partnerstvo među udrugama jer su na taj način šanse za dobivanja sredstava veće.



- To su natječaji resornih ministarstava, ostalih donatora i Europske unije koja daje najveće iznose tih sredstava – pojasnio je Marko Šostar, voditelj Ureda. Dodaje da EU stavlja naglasak na projekte iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, zaštite ljudskih prava i socijalnog uključivanja marginaliziranih skupina.





- Nažalost dosadašnji interes udruga, ali i poduzetnika i poljoprivrednika za povlačenje europskog novca bio je vrlo slab. Održali smo dosta radionica za njih, ali odaziv je bio loš jer ljudi jednostavno nisu vjerovali u ono što im se nudi. Uz to kao dodatni se problem ispostavila vrlo složena dokumentacija te mnogi odustanu već u startu kad vide što trebaju pripremiti – kaže Šostar.

Dodaje da će Ured za EU fondove građanima pomagati u sastavljanju projekata, pripremi obrazaca te ih uputiti kako pojedine projekte povezati čak i s gradskim projektima.



- Možda će nakon ovog predavanja i upoznavanja s trenutačnim mogućnostima različitih natječaja doći neke nove ideje. Želja mi je da se pokaže koje su udruge u gradu aktivne i ostvaruju rezultate, a koje su samo formalno registritrane i ne bi trebale biti finanacirane iz gradskog proračuna. To otvara financijski prostor za sve vas koji ste doista aktivni, provodite programe i postižete rezultate ne samo u Požegi nego i izvan nje – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

Na radionici su sudjelovali predstavnici 40-ak požeških udruga iz svih područja društvenog i sportskog života grada.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI