Toliko su nadareni da se nastavnici bore za njih (video)

Mladi matematičari iz OŠ A. Kanižlića s mentorima
(FOTO: Aleksandar Grlić)

27.02.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7774

Na županijskom natjecanju u matematici iznimno uspješni bili su učenici Kanižlićeve osnovne škole. Luka, Egon, Jura, Luka i Ivan su osvojili prva, druga i treća mjesta iz predmeta koji je njima toliko lagan da nalaze vremena i za brojne hobije. Mnogi se natječu iz toliko predmeta da se profesori "otimaju za njih". Njihovi mentori Tihomir Kaderžabek, Katarina Gazdović, Milan Dundović i Vlasta Jezerčić nemaju problema s djecom gladnom znanja.

- Ovo je iznimno uspješna generacija, ponosni smo na njih. Prva mjesta na županjskom natjecajnu su daleko od malog rezultata. Najveći dio zasluga svakako pripada djeci, mi ih samo usmjeravamo. To su zadaci koji su dosta teži od redovne nastave. Pomažemo im koliko možemo na dodatnoj nastavi, ali činjenicaje da se oni moraju dodatno potruditi za takve rezultate. To su toliko talentirana djeca, to čak zna biti i problem što su oni razvučeni. Nemaju talent samo za matematiku i srodne predmete. Onda se mi nastavnici moramo boriti koga ćemo pridobiti. "Tko je jači, taj i kvači" - šali se mentor Tihomir Kaderžabek.

Ivan Bilmez (2. među osmašima) natječe se čak iz šest predmeta, stigne sve pa i igrati nogomet. Egon Hajpek (2. među četvrtašima) voli šah, Luka Jengić (3. mjesto, 7. razred) gitaru, a najuspješnijem Luki Korovu (1. mjesto, 7.razred) matematika je zabava. Šestaš Jura Starčević pak priznaje da pomaže drugima kada sve brzo riješi.


- Većinom se uspijem pripremiti za natjecanja. Samo je pitanje koliko ću ih kvalitetno odraditi. Matematika, fizika ili kemija to znam, a negdje mi dođe nastavnik i ne mogu ga odbiti jer mislim da će biti razočaran ako ne dođem na natjecanje. Ove godine idem na šest natjecanja. Stignem se baviti i nogometom. Za natjecanja se pripremam tako da dan prije učim dva sata - kaže Ivan.


- Matematika je povezana sa šahom koji je intelektualna igra, sve je to povezano. Volim zahtjevne zadatke, ali na natjecanju drugi zadatak primjerice nitko nije mogao riješiti. Imali smo brojeve u nizu i trebalo je izračunati koje je 214. znamenka, to je bilo teško - priznaje Egon.

- Prošle godine nisam sudjelovao, ali pretprošle sam bio prvi. Najčešće na natjecanju budi zadaci kojih nema na nastavi, vježbaju se drugi. Matematika je većim dijelom znanost, ali u nekim zadacima je i igra, zna biti i zabavna - rekao nam je Luka Korov.

- Ne oduzima mi puno vremena. Natječem se i u fizici i informatici, gdje mi dobro dođu matematičke vještine. Sviram gitaru i glazba ide "ruku pod ruku" s matematikom. Planiram upisati srednju glazbenu i matematičku gimnaziju - ispričao nam je Luka Jengić.

- Matematika mi je većinom zabava, najzabavnije je kada riješiš prije od drugih pa im pomogneš. Pomažem im i pod nastavom, moram - priznaje uz smijeh Jura Starčević.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI