NASLOVNAPAKRACDRUŠTVOARHIV
Grad će zatražiti uklanjanje opasne skele ispred zgrade HZZO-a

FOTO: Mario Barać

NAKON SKORO 10 GODINA

Grad će zatražiti uklanjanje opasne skele ispred zgrade HZZO-a

12.02.2014. | Mario Barać PREGLEDA: 4040

Tomislav Luksetić, pakrački komunalni redar najavljuje kako će u ožujku izdati rješenje o uklanjanju zaštitne skele ispred objekta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (MIO) u pakračkoj Ulici hrvatskih velikana.

HZZO i MIO su i vlasnici ovog objekta čije je pročelje u derutnom i vrlo lošem stanju i postalo je opasnost za prolaznike pa je zbog zaštite privremeno postavljena sporna skela.

Skela stoji 9 i pol godina


- Skela je postavljena na javnoj površini, a rješenje o postavljanju izdano je 15. listopada 2004. godine i to na rok od godinu dana. U tom vremenu je navodno bilo planirano raditi na tom objektu, ali do 15. listopada 2005. nije započela obnova pročelja. Najam skele nije naplaćivan, a nakon isteka roka za uklanjanje, nije se nitko javio zaproduženje roka niti je izdano rješenje za uklanjanje skele. U pripremi je dopis HZZO-u i MIO-u u kojem ću im ukazati da je prošlo dovoljno vremena kako bi pokrenuli obnovu, a kako se radi o državnim institucijama od njih će biti zatraženo da o svojim objektima skrbe marom dobrog gospodara. Nakon toga ću u ožujku izdati rješenje za uklanjanje skele – najavljuje Luksetić.

Zgrada je u zoni zaštite

Dodaje i kako bi rješavanje ovog, ali i sličnih problema mogli ubrzati građevinski inspektori jer po novom Zakonu o građevinskoj inspekciji mogu, kroz inspekcijske mjere, izdavati naloge za uklanjanje oštećenja na postojećoj građevini koja se nalazi u zoni zaštite. Pakračka zgrada je u zoni zaštite pa je time u nadležnosti građevinskog inspektora koji vlasniku može naložiti da obnovi pročelja.

Postoji li uopće projekt obnove?

Upite na ovu temu smo poslali u HZZO i MIO s najvažnijim pitanjem postoji li projekt za obnovu pročelja njihove pakračke zgrade, odnosno koliko je procijenjena vrijednost tih kompliciranih radova, budući da se radi o zaštićenom objektu. Kada dobijemo odgovor, objavit ćemo ga, ali smo u pakračkom uredu Konzervatorskog odjela u Požegi doznali kako projekt za obnovu pročelja ove zgrade ne postoji u njihovoj evidenciji.

Konzervatorima se nitko nije javio


– Imamo samo snimku postojećeg stanja koju smo napravili prije nekoliko godina, ali isključivo za naše potrebe i evidenciju. Prije obnove vlasnik objekta koji je u zoni zaštite se dužan javiti nama, ali se po tom pitanju još nikada nitko nije javio. Jedino smo im prije više od 5 godina savjetovali da prijave obnovu pročelja preko Ministarstva kulture, ali od tada nema nikakvih konkretnih pomaka – tvrdi Danela Vujanić, konzervatorica za nepokretna kulturna dobra.

Konzervatorska iskustva govore kako je obnova ovakvog objekta vrlo zahtjevna, samim time vjerojatno i skupa zbog detalja koji se nalaze na pročelju i koje je potrebno obnoviti i dovesti u prvobitno stanje. Dugogodišnji status quo po pitanju rješavanja ovog problema bi napokon trebao uroditi konkretnim pomacima jer uklanjanjem skele HZZO i MIO će, kao vlasnici objekta, biti direktno odgovorni u slučaju bilo kakve nezgode ili stradavanja ljudi i materijalnih dobara.

Tagovi: skela, zgrada hzzo u pakracu, tomislav luksetić, hzzo

48 SATI NA 034PORTALU

.

Gori stan u Babinom viru, na terenu vatrogasci i policija

.

Marsonia s dva pogotka Mirze Jašarevića bolja od Pleternice

.

17 nepalskih radnika u mesnici Ravlić polako uče hrvatski jezik

.

Sažalnica biskupa Škvorčevića prigodom smrti umjetnika Šime Perića

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Temperature se danas penju i do 31°C

.

Čobanijada u Sibinju posjećenija više nego ikad...

.

Razlika između Antonije Jozić i Darka Puljašića, osim u spolu, jest i u broju dobivenih EU projekata

.

U jednom objektu u Požegi izbio požar, na terenu vatrogasci i policija

.

NEUOBIČAJEN PRIZOR: ʺOva kuća više nije na prodaju!ʺ

.

Za požeško-slavonske nogometaše ljeto je gotovo i počinje nova sezona

.

Preminuo je Ivan Smojver - sahrana je danas na groblju Krista Kralja u 14 sati

.

NK Slavonija uvjerljivo bolja od Hajduk-Pakraca u posljednjoj pripremnoj utakmici

.

Komemoracija za 1.368 žrtava, žena, djece i staraca koji su tragično završili u pet bunara u Sloboštini

FOTONALAZ

Požeški ʺzdraviʺ vozači masovno ne poštuju invalidska parking mjesta