NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Veličanka je na granici pripremnog stanja, ali zasad nema opasnosti

FOTO: Arhiv

BEZ POPLAVA NA NAŠEM PODRUČJU

Veličanka je na granici pripremnog stanja, ali zasad nema opasnosti

12.02.2014. | L. Galić/M. Barać PREGLEDA: 6135

Dok se u drugim dijelovima Hrvatske, zbog otapanja snijega i obilnih kiša, rijeke već izlijevaju na našem području takav scenarij srećom nije izgledan.

­- Danas je drugi dan kako pada kiša i prema prognozama smirivanje vremena se očekuje već sutra. To znači da ne bi trebalo biti problema s vodostajem. Trenutačno je nešto viši vodostaj Veličanke u Velikoj gdje je izmjereno 23 centimetra. To je na samoj granici pripremnog stanja. Inače, redovna obrana od poplave stupa na snagu kad vodostaj rijeke dosegne 100 centimetara ­ - pojašnjava Miroslav Taborski,  voditelj požeške ispostave Hrvatskih voda.

- Jučer su na zamolbu tamošnje ispostave kolegama u Sisak poslali jednu pumpu dok je druga ostavljena u Požegi. Najveći vodostaj Orljave od čak 529 centimetara izmjeren je u lipnju 2010. godine u Frkljevcima kad je poplavljeno stotinjak kuća u Ivandolu i Gradcu.


­- Ujedno je to i najveći vodostaj izmjeren u posljednjih 60 godina. Uz visok vodostaj količina protoka vode bila je rekordnih 117,2 kubika. te smo godine imali čak tri poplave i to u veljači, krajem svibnja i početkom lipnja te ponovno krajem lipnja - ­ prisjeća se Taborski.

Kako su te zime pale velike količine snijega zbog čijeg je otapanja došlo do poplava ove godine ne bi trebali strahovati jer snijega gotovo da i nije bilo.

Ni na području Pakraca i Lipika, odnosno sliva Pakre i Bijele, nema opasnosti od poplava, potvrdio nam je Davor Novinc, voditelj ispostave Hrvatskih voda Daruvar.

- Možemo reći da je stanje redovno, vodostaji nisu visoki i nigdje na ovom području nismo ni blizu proglašenja pripremnog stanja. Sve je u granicama normale i tijekom dana ne očekujemo veće probleme niti bitnije promjene, a ni vodostaji Pakre i Bijele ne bi trebali bitnije rasti – pojasnio je Novinc.
Tagovi: poplave, orljava, veličanka, pakra