NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Za adaptaciju muzeja iz EU očekuju 45 mil. kn

FOTO: Lidija Galić

KORAK DO RJEŠENJA

Za adaptaciju muzeja iz EU očekuju 45 mil. kn

12.02.2014. | Lidija Galić PREGLEDA: 3652

Do 18. veljače požeški Ured za EU fondove kandidirat će prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU projekt adaptacije Gradskog muzeja. Na ovaj će način za 45 milijuna kuna vrijedan projekt pokušati povući i europski novac.

- Riječ je o opsežnom projektu koji bi pitanje muzejskog postava u Požegi trebao riješiti za narednih nekoliko desetljeća. Više od 60 tisuća predmeta muzejske građe trenutačno čuvamo u neprimjerenim uvjetima. Redovito kontroliramo stanje u tim prostorijama i najviše nam briga zadaje vlaga - kaže Maja Žebčević Matić, ravnateljica muzeja.

Sve tri postojeće zgrade muzeja, s oko tisuću četvornih metara bit će adaptirane i prenamijenjene u budući stalni postav.

U zgradi nulte kategorije, na samom Trgu sv. Trojstva, neophodno je prije svega riješiti vlagu koja je najveći problem. Na tavanu te zgrade planiran je prostor za dokumentaciju i radne prostorije djelatnika. Od zgrade muzeja uz kuću obitelji Klezinger najvjerojatnije će ostati samo fasada dok će ostatak biti srušen. Na tom će dijelu biti nadograđen i polukat s prostorima za kustose.Kao idealno rješenje nameće se kupovina ili najam zgrade stare "Slavonke". Na taj bi način, uz proširenje muzejskog kompleksa, bio osiguran prostor za dislociranje muzejske građe tijekom adaptacije muzeja.

- Bilo bi idealno kad bi se muzej u budućnosti mogao proširiti i na tu zgradu. Dobili bi time veliki prostor za izlaganje što nije predviđeno ni u budućem postavu. Naime, za izložbeni nam prostor i nakon uređenja ostaju samo dvije prostorije u prizemlju crne zgrade što je dovoljno za male izložbe, ali ne i za projekte poput, primjerice, Kraljevića kad su ljudi u redu čekali za razgledavanje izložbe - kaže ravnateljica.Ako novac iz EU dođe u Požegu rok za završetak radova je samo 24 mjeseca. To znači da će se istovremeno morati raditi niz poslova, od evidentiranja građe do idejnog rješenja postava. Dizajn postava radit će Nikolina Mitrović Jelavić, dizajnerica s velikim iskustvom u dizajniranju postava u muzejima.

- Poanta cijele priče je naš budući postav prezentirati kao turističku atrakciju. Partneri su nam gradska i županijska turistička zajednica pa u sklopu muzeja planiramo i kušaonicu vina, svojevrstan fast food tradicijske hrane, odnosno prostor koji će turistički živjeti zahvaljujući tim dodatnim sadržajima - pojašnjava ravnateljica.

Gradski muzej Požega ove godine obilježava 90 godina postojanja. Njegovim uređenjem Požega bi konačno dobila zasluženo mjesto na kulturnoj karti Hrvatske razbijajući ujedno predrasude da je muzej dosadno mjesto gdje se ponekad u trku razgledaju izloženi predmeti.

- Naprotiv, muzej je živa priča. Mi kao stručnjaci istražujemo i prikupljamo građu, ali najvažnije je to na zanimljiv način prezentirati javnosti gdje je svaki predmet priča za sebe. Cilj je izlaženje muzeja izvan okvira same zgrade, kroz različite projekte, koristeći adute i glamuroznu povijest našeg kraja - zaključuje Maja Žebčević Matić.

Ideja i znanja ne nedostaje, potrebno je ekipirati ljude koji će sve to iznijeti na svojim leđima te dakako, iznaći sredstva. Prepoznali li Europa ovaj požeški projekt Gradski muzej će konačno moći širom otvoriti svoja vrata. Jer, za razliku od nekih drugih slavonskih muzeja, koji imaju problem s nedostatkom građe, požeški ima problem suprotne prirode, a to je ogromna količina građe koju treba izložiti na primjeren i suvremen način.Tagovi: muzej, adaptacija, eu fondovi

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Požar gospodarske zgrade u Škrabutniku

.

60-godišnjak smrtno stradao nesretnim slučajem, a vikend obilježen pijanim vozačima

.

Tijekom vikenda krađe drva i mesa, psi bez nadzora, požari na otvorenom...

.

32- godišnjak ukrao taksi automobil, pa ga odvezao u šumu i zapalio

.

Pleternički turistički potencijal na najvećem svjetskom sajmu turizma u Berlinu

.

Požeški stolnotenisači preuzeli vrh Prve lige

.

Predstavljanje ,,pametne pločeʼʼ u Osnovnoj školi Vilima Korajca u Kaptolu

.

Tjedan psihologije u knjižnici Pakrac: Predavanje o utjecaju na misli i osjećaje

Stolarska kombinirka HOBI89

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

U Lipiku održan 3. zimski vatrogasni kup

.

Streljački klub ʺPožegaʺ nastupio u Sisku na Prvenstvu Hrvatske

.

Vrijeme danas sunčano i ugodno toplo

.

Požar na otvorenom u Požegi: ʺOvo je već treća godina zaredom da tu gori!ʺ

.

Zdenko Došen iz Požege o uzgoju konzumne šljive

.

Slavonija bolja od Hajduka

.

Održana izvještajna skupština DVD-a Gornji Emovci

.

Društvo Mađara Pakrac aktivno promiče i čuva identitet mađarske nacionalne manjine ovog kraja

.

Počela gradnja novog objekta dječjeg vrtića u Pleternici

.

PROMOCIJA KNJIGE “PAKAO SRPSKOG LOGORA”- knjiga bolnih svjedočanstava i stradanja

.

BUĐENJE PRIRODE: Na Papuku viđeni prvi vijesnici proljeća

.

Četrdesetak planinara sudjelovalo u šestom noćnom pohodu na Omanovac

.

Policajci će se moći zapošljavati i s tri razreda srednje škole

.

Stručni skup za odgajateljice u vjeri Požeške biskupije, 16.2.2019.

.

Usred zime proljeće: I danas toplo i sunčano, temperatura do 14°C

.

PAO S TRAKTORA I POGINUO: Strašna nesreća jutros između Ugaraka i Milanovca

FOTONALAZ

BUĐENJE PRIRODE: Na Papuku viđeni prvi vijesnici proljeća