Za adaptaciju muzeja iz EU očekuju 45 mil. kn

Ravnateljica Maja Žebčević Matić
(FOTO: Lidija Galić)

12.02.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 3926

Do 18. veljače požeški Ured za EU fondove kandidirat će prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU projekt adaptacije Gradskog muzeja. Na ovaj će način za 45 milijuna kuna vrijedan projekt pokušati povući i europski novac.

- Riječ je o opsežnom projektu koji bi pitanje muzejskog postava u Požegi trebao riješiti za narednih nekoliko desetljeća. Više od 60 tisuća predmeta muzejske građe trenutačno čuvamo u neprimjerenim uvjetima. Redovito kontroliramo stanje u tim prostorijama i najviše nam briga zadaje vlaga - kaže Maja Žebčević Matić, ravnateljica muzeja.

Sve tri postojeće zgrade muzeja, s oko tisuću četvornih metara bit će adaptirane i prenamijenjene u budući stalni postav.


U zgradi nulte kategorije, na samom Trgu sv. Trojstva, neophodno je prije svega riješiti vlagu koja je najveći problem. Na tavanu te zgrade planiran je prostor za dokumentaciju i radne prostorije djelatnika. Od zgrade muzeja uz kuću obitelji Klezinger najvjerojatnije će ostati samo fasada dok će ostatak biti srušen. Na tom će dijelu biti nadograđen i polukat s prostorima za kustose.




Kao idealno rješenje nameće se kupovina ili najam zgrade stare "Slavonke". Na taj bi način, uz proširenje muzejskog kompleksa, bio osiguran prostor za dislociranje muzejske građe tijekom adaptacije muzeja.

- Bilo bi idealno kad bi se muzej u budućnosti mogao proširiti i na tu zgradu. Dobili bi time veliki prostor za izlaganje što nije predviđeno ni u budućem postavu. Naime, za izložbeni nam prostor i nakon uređenja ostaju samo dvije prostorije u prizemlju crne zgrade što je dovoljno za male izložbe, ali ne i za projekte poput, primjerice, Kraljevića kad su ljudi u redu čekali za razgledavanje izložbe - kaže ravnateljica.



Ako novac iz EU dođe u Požegu rok za završetak radova je samo 24 mjeseca. To znači da će se istovremeno morati raditi niz poslova, od evidentiranja građe do idejnog rješenja postava. Dizajn postava radit će Nikolina Mitrović Jelavić, dizajnerica s velikim iskustvom u dizajniranju postava u muzejima.

- Poanta cijele priče je naš budući postav prezentirati kao turističku atrakciju. Partneri su nam gradska i županijska turistička zajednica pa u sklopu muzeja planiramo i kušaonicu vina, svojevrstan fast food tradicijske hrane, odnosno prostor koji će turistički živjeti zahvaljujući tim dodatnim sadržajima - pojašnjava ravnateljica.

Gradski muzej Požega ove godine obilježava 90 godina postojanja. Njegovim uređenjem Požega bi konačno dobila zasluženo mjesto na kulturnoj karti Hrvatske razbijajući ujedno predrasude da je muzej dosadno mjesto gdje se ponekad u trku razgledaju izloženi predmeti.

- Naprotiv, muzej je živa priča. Mi kao stručnjaci istražujemo i prikupljamo građu, ali najvažnije je to na zanimljiv način prezentirati javnosti gdje je svaki predmet priča za sebe. Cilj je izlaženje muzeja izvan okvira same zgrade, kroz različite projekte, koristeći adute i glamuroznu povijest našeg kraja - zaključuje Maja Žebčević Matić.

Ideja i znanja ne nedostaje, potrebno je ekipirati ljude koji će sve to iznijeti na svojim leđima te dakako, iznaći sredstva. Prepoznali li Europa ovaj požeški projekt Gradski muzej će konačno moći širom otvoriti svoja vrata. Jer, za razliku od nekih drugih slavonskih muzeja, koji imaju problem s nedostatkom građe, požeški ima problem suprotne prirode, a to je ogromna količina građe koju treba izložiti na primjeren i suvremen način.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI