Maticu sada vode dame, najavljuju puno događanja (foto)

Marijana Matijević, Vesna Vlašić i Marijana Ćorluka
(FOTO: Aleksandar Grlić)

05.02.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11569

Obnovljeni požeški ogranak Matice hrvatske vodit će tri ženske ruke. Izglasano je tako na obnoviteljskoj skupštini Matice hrvatske večeras u Gradskom katalištu Požega. Pročelnica u Požeško-slavonskoj županiji Vesna Vlašić je nova predsjednica, potpredsjednica je profesorica hrvatskog jezika Marijana Ćorluka, a tajnica arheologinja Marijana Matijević.

Članovi Predsjedništva su povjesničarka umjetnosti Lidija Ivančević Španiček, predavačica na VUP-u Katarina Potnik Galić i ravnateljica Gradske knjižnice Aleksandra Pavlović. Goran Hruška, arhivist u Državnom arhivu u Slavonskom Brodu našao se skoro sam među ženama. Članovi Nadzornog odbora su Ferdinand Troha, Željko Glavić i Darko Puljašić. Nakon obnoviteljske skupštine u galeriji Ciraki održana je izložba knjižnog blaga Matice hrvatske u Požegi nakon čega je priređena svečana akademija.







- Naravno da mi to znači jako puno jer je Požega grad koji ima zvjezdanu povijest i zaslužuje imati ogranak Matice. Strašna mi je čast i ovo je vjerojatno vrhunac moje društvene i znanstven karijere. Zalagat ću se za promoviranje kulturnih sadržaja našega grada i županije. Osim izbora upravnih tijela donesena su pravila članstva i akcijski plan za 2014. godinu koji je prilično ambiciozan. Nadam se da ćemo ga uspjeti ostvariti. Tu su promocije knjiga, okrugli stolovi, radionice, koncerti... - izjavila nam je nova predsjednica ogranka Matice hrvatske Vesna Vlašić.





- Priredili smo izbor vrijedne građe prema tri kriterija: vrijedne knjige iz zbirki Rara i Posegana, izdanja požeškog ogranka Matice i djela Požežana članova Matice. Izdvojila bih ipak jedno ime, to je Oton Kučera, predsjednik Matice hrvatske od 1909. do 1917. godine. Izbor u Predsjedništvo gledam više kao dužnost jer djelatnosti naše dvije institucije se preklapaju. Ako pogledamo planove, znamo da možemo očekivati jako dobru suradnju u promicanju kulture, autora i proizvodnji kulturnih događaja - izjavila nam je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi.





Dodano 8. veljače

Vesna Vlašić je zvala uredništvo kako bi se požalila što nije navedena njezina titula u tekstu. Naglašava kako je ona doktorica znanosti.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI