Požega ponovno dobiva ogranak Matice hrvatske

Marijana Matijević i Vesna Vlašić najavile su obnovu Matice hrvatske u Požegi
(FOTO: Lidija Galić)

31.01.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 8179

Nakon punih deset godina u Požegi će biti obnovljen ogranak Matice hrvatske.

- Posljednja je aktivnost bila 2003. godine i ne znamo prave razloge zašto je ogranak u Požegi prestao s radom. Odlučili smo obnoviti njezin rad, a obnoviteljska je skupština 5. veljače u Gradskom kazalištu -  najavila je Vesna Vlašić u ime inicijalnog odbora.

Razlozi su, dodala je, što to Požega svojom kulturnom i povijesnom baštinom zaslužuje i što je požeški sin i sugrađanin Vjekoslav Babukić duhovni otac Matice ilirske, odnosno Matice hrvatske.


- Četiri smo mjeseca radili i ostvarili sve preduvjete. Obnovili smo članstvo i danas imamo pedesetak članova. Otvorili smo Facebook stranicu na kojoj je pristupnica za članstvo, a godišnja je članarina 150 kuna - kaže Vlašić.


Na korištenje će i dalje imati prostor u Kanižlićevoj ulici gdje je trenutačno isključena struja i nema grijanja. No, vjeruju da će uz potporu Grada prostor ponovno dovesti u funkciju.

Povjesničarka Marijana Matijević podsjetila je na važnu ulogu Matice hrvatske kroz povijest ističući da su u organizaciji Matice tiskane brojne knjige,a u Domovinskom je ratu na inicijativu članova požeškog ogranka podignut Domovinski križ na Sokolovcu te postavljene brojne spomen ploče.

U sklopu obnoviteljske skupštine od 18 će sati u kazalištu biti postavljena izložba Knjižno blago Matice hrvatske i Požege. Bit će izloženo tridesetak starih knjiga u izdanju Matice hrvatske, od najstarijih do najnovijih izdanja.

Vesna Vlašić pozvala je na kraju građane da podrže obnavljanje Matice hrvatske u Požegi te 5. veljače dođu u Gradsko kazalište u 18,30 sati na svečani dio skupštine.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI