Slatke 80-e: Pjesma, mažoretkinje i gimnastika (video)

Običan dan u Domu za starije i nemoćne u Velikoj
(FOTO: Aleksandar Grlić)

25.01.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 8317

Špalir mažoretkinja kakve ne možete nigdje naći dočekuje slavljenike u veličkom domu umirovljenika, sve u kasnim sedamdesetima i osamdesetima. Vitalne bakice svakog mjeseca uveseljavaju slavljenika u Domu umirovljenika, a bave se raznim hobijima. Tu su i glavni kreativci doma Jura Kontrić i Ivo Matanović koji se bave modelarstvom. Ovi umirovljenici su puni duha, vedrine i uvijek raspoloženi za dobru šalu.



- Mi smo u tome, družimo se, pjevamo, plešemo. Kad su rođendani ili torte, onda to dijelimo. Jako volim uveseljavati druge, inače sam po naravi vesela i uvijek nasmijana. Dvaput sam u Vinkovcima održavala recitacije. U Požegi smo imali mali igrokaz. Bili smo i u Trenkovu. Bilo mi je lijepo svagdje kamo god sam išla - kaže 85-godišnja Veličanka Katarina Petković.





- Ovdje mi je lijepo, cijelo osoblje je za pohvaliti. To se ne može naći u svakom domu, to je izuzetno. Družimo se. Volim ručni rad, cvijeće i vrtove. Vitalna sam po prirodi, moji su geni uvijek bili takvi, moram biti pokretna i aktivna. U mladosti sam se bavila košarkom i odbojkom. Sad mi je jedina sportska aktivnost motika - kaže uz smijeh Marija Biher kojoj je "još malo pa 80".

Hvale nam se kako se bave gimnastikom, s učenicima osnovnih škola razmjenjuju svoja životna iskustva i uče jedni od drugih. Marija Dukmenić (77) pokazuje razne rukotvorine od starinskih "peškira do heklanih" anđelaka. Ova rasplesana baka naštrikala si je i plesne papučice.



- Imam ja još svašta, samo ja to podijelim, ali "s otim" se bavim. Jako mi je lijepo ovdje, sve je osoblje "da bolje biti nemere". Uživam jako u druženju i na plesove idem. Družimo se s djecom iz Trenkova. Volimo se družiti s mladima, veseli me to. Iz našičkog sam kraja, došla sam bolesna s embolijom pluća, spasio me ovaj velički zrak. Ja ne znam koliko godina imam, ja sam 37. godište, sad vi računajte koliko je to - priča Marija.

- Uuu, toga ima puno - kaže nam za svoje hobije Ivo Matanović iz Završja koji je u domu oko godinu dana. Nekoć je svirao i harmoniku i morao je imati "flaster na ustima da ne pjeva". Glavni hobi su mu izrada raznih modela od gipsa, a pomaže mu Juraj Kontrić, umirovljeni kazalištarac i tonski majstor koji je vješt sa šivaćom mašinom. Oni su glavni kreativci u domu.



- Bavim se gipsarstvom, volim raditi s vatom, samo s kistom nisam nadaren, ali modelarenje štima. Moj suradnik i ja imamo jednu radionicu. Nas dvojica se malo zabavljamo, a malo smo i vrijedni. Ako vas interesira, nešto ćemo vam pokazati. Radio sam prije kao mašinski ljevač, a uz to sam priključio i modelarstvo - priča Ivo koji je s Katarinom glumio i u spotu TS Posegana.



- Ovdje sam treću godinu. Obišao sam već dosta domova. Park prirode me je oduševio i tu sam ostao. Rođen sam kod Varaždina, ali sam "obišao puno svijeta". Nekad sam radio u Narodnom kazalištu u Beogradu. Još i dan-danas glumim, moram, tako to ide. Inače sam elektroničar i bio sam glavni ton majstor, radio sam i na televiziji. Ivo i ja se međusobno nadopunjavamo i ide nam. Dolaze nam djeca iz Trenkova pa igramo šah. Jednog dana pokazao sam im nekoliko poteza s konjima. Vrlo brzo sam ih matirao i poslije je mali došao i kaže: "Čiko, ja sam sada najjači u šahu!". Volim biti s mladima, uvijek sam bio s njima, čitav moj ansambl su bili mladi - rekao nam je Juraj.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI