Slatke 80-e: Pjesma, mažoretkinje i gimnastika (video)

Običan dan u Domu za starije i nemoćne u Velikoj
(FOTO: Aleksandar Grlić)

25.01.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 8324

Špalir mažoretkinja kakve ne možete nigdje naći dočekuje slavljenike u veličkom domu umirovljenika, sve u kasnim sedamdesetima i osamdesetima. Vitalne bakice svakog mjeseca uveseljavaju slavljenika u Domu umirovljenika, a bave se raznim hobijima. Tu su i glavni kreativci doma Jura Kontrić i Ivo Matanović koji se bave modelarstvom. Ovi umirovljenici su puni duha, vedrine i uvijek raspoloženi za dobru šalu.



- Mi smo u tome, družimo se, pjevamo, plešemo. Kad su rođendani ili torte, onda to dijelimo. Jako volim uveseljavati druge, inače sam po naravi vesela i uvijek nasmijana. Dvaput sam u Vinkovcima održavala recitacije. U Požegi smo imali mali igrokaz. Bili smo i u Trenkovu. Bilo mi je lijepo svagdje kamo god sam išla - kaže 85-godišnja Veličanka Katarina Petković.





- Ovdje mi je lijepo, cijelo osoblje je za pohvaliti. To se ne može naći u svakom domu, to je izuzetno. Družimo se. Volim ručni rad, cvijeće i vrtove. Vitalna sam po prirodi, moji su geni uvijek bili takvi, moram biti pokretna i aktivna. U mladosti sam se bavila košarkom i odbojkom. Sad mi je jedina sportska aktivnost motika - kaže uz smijeh Marija Biher kojoj je "još malo pa 80".

Hvale nam se kako se bave gimnastikom, s učenicima osnovnih škola razmjenjuju svoja životna iskustva i uče jedni od drugih. Marija Dukmenić (77) pokazuje razne rukotvorine od starinskih "peškira do heklanih" anđelaka. Ova rasplesana baka naštrikala si je i plesne papučice.



- Imam ja još svašta, samo ja to podijelim, ali "s otim" se bavim. Jako mi je lijepo ovdje, sve je osoblje "da bolje biti nemere". Uživam jako u druženju i na plesove idem. Družimo se s djecom iz Trenkova. Volimo se družiti s mladima, veseli me to. Iz našičkog sam kraja, došla sam bolesna s embolijom pluća, spasio me ovaj velički zrak. Ja ne znam koliko godina imam, ja sam 37. godište, sad vi računajte koliko je to - priča Marija.

- Uuu, toga ima puno - kaže nam za svoje hobije Ivo Matanović iz Završja koji je u domu oko godinu dana. Nekoć je svirao i harmoniku i morao je imati "flaster na ustima da ne pjeva". Glavni hobi su mu izrada raznih modela od gipsa, a pomaže mu Juraj Kontrić, umirovljeni kazalištarac i tonski majstor koji je vješt sa šivaćom mašinom. Oni su glavni kreativci u domu.



- Bavim se gipsarstvom, volim raditi s vatom, samo s kistom nisam nadaren, ali modelarenje štima. Moj suradnik i ja imamo jednu radionicu. Nas dvojica se malo zabavljamo, a malo smo i vrijedni. Ako vas interesira, nešto ćemo vam pokazati. Radio sam prije kao mašinski ljevač, a uz to sam priključio i modelarstvo - priča Ivo koji je s Katarinom glumio i u spotu TS Posegana.



- Ovdje sam treću godinu. Obišao sam već dosta domova. Park prirode me je oduševio i tu sam ostao. Rođen sam kod Varaždina, ali sam "obišao puno svijeta". Nekad sam radio u Narodnom kazalištu u Beogradu. Još i dan-danas glumim, moram, tako to ide. Inače sam elektroničar i bio sam glavni ton majstor, radio sam i na televiziji. Ivo i ja se međusobno nadopunjavamo i ide nam. Dolaze nam djeca iz Trenkova pa igramo šah. Jednog dana pokazao sam im nekoliko poteza s konjima. Vrlo brzo sam ih matirao i poslije je mali došao i kaže: "Čiko, ja sam sada najjači u šahu!". Volim biti s mladima, uvijek sam bio s njima, čitav moj ansambl su bili mladi - rekao nam je Juraj.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI