Dabrovi su dokaz čiste prirode i mogli bi biti atrakcija (video)

Drago Kuruc pokazuje mjesto gdje obitavaju dabrovi
(FOTO: Mario Barać)

24.01.2014. | Mario Barać
Pregleda: 16009

Čistoću i nezagađenost rijeka moguće je utvrditi i dokazati na nekoliko načina, a jedan od dokaza da je priroda čista su dabrovi koji nastanjuju isključivo nezagađene rijeke. Stoga se može zaključiti da je rijeka Pakra, koja protječe kroz Pakrac i Lipik i dalje prema Ilovi, izuzetno čista jer u njoj već godinama obitava europski dabar.


Dabrovi u Pakri (video: Ivan Jakovljević/FOTOimago)

Jedan od prvih koji je primijetio dabrove u Pakri je Drago Kuruc, dugogodišnji ekolog iz Lipika koji je s njima, kako tvrdi, uspostavio posebnu vezu.


Europski dabar ne gradi brane


- Prvi puta sam ih primijetio još 1998. godine i od tada učim o njima, istražujem, bilježim, fotografiram i snimam. To je poseban osjećaj vidjeti dabra uživo, vidjeti kako pliva ili kako jede – tvrdi Drago i dodaje kako u Pakri žive europski dabrovi. Postoji nekoliko razlika između europskog i američkog dabra, a Kuruc ističe kako je glavna razlika što europski dabar, za razliku od američkog, ne gradi brane.



– Tragovi koje vidimo na stablima koje ruše dabrovi su od njihovih zubi, ali ne u svrhu gradnje brane nego oni na stablima troše zube kako im ne bi prerasli.

Jabuke su im poslastica

- Oni ne jedu tu koru i drvo, jedu vrbe, razno bilje, a poseban specijalitet su im jabuke koje im donosim gotovo svakodnevno. Ovaj dio uz Pakru im je odličan jer je okružen vrbom koja je njihovo najdraže drvo jer je mekana i slatka – priča Drago i uz samu balu rijeke demonstrirao na koji im način ostavlja jabuke zataknute za štap. Pokazuje nam i njihova staništa koja u koja se ulazi isključivo iz vode, a na obali su praktički neprimjetna, osim rupa koje im služe kao ozračnici. Dodaje da ih je jako teško vidjeti po danu, ne spavaju zimski san, a ženka se koti jednom godišnje i ima jednog do dva mladunca.



Najbrojnija kolonija kod Fijaline brane

Kuruc naglašava kako je to vjerojatno najbronija kolonija dabrova koji su zaštićena vrsta na ovom području. Dodaje kako zna da ih ima i kod jezera Pjeskara, a prema njegovim saznanjima pojavili su se i u Badljevini kod mlina na Bijeloj. Također, prije dvije godine dabar je viđen i u samom središtu Pakraca, ispod Malog mosta.

Do 35 kilograma

Dabrovi su najveći glodavci, a inače su vrlo vrijedne životinje i, kako Kuruc kaže, pravi marljivi građevinci koji mogu narasti i do 35 kilograma. Kuruc tvrdi da je bilo problema s ljudima koji su htjeli porušiti drveće i na taj način direktno ugroziti opstanak dabrova u ovom staništu, ali dodaje da ima čvrstu garanciju Hrvatskih voda da ovaj dio Pakre neće biti biti diran, upravo zbog dabrova, niti će biti građeni novi nasipi jer ne postoji dodatna opasnost od poplava.

– Ovo bi trebala biti jedna od glavnih prirodnih atrakcija Lipika – zaključuje Kuruc dok pokazuje svježe tragove dabrovih zuba na stablima.



Čuvajmo čistu prirodu

Jedna od glavnih značajki ovog kraja, na čemu se temelji i dobar dio razvoja, je upravo čistoća prirode i bogatstvo voda. Ova po pitanju čistoće vrlo izbirljiva životinja, u slučaju zagađenja vode brzo napušta svoje stanište pa stoga neka to bude i poruka svima da je očuvanje takve prirodne čistoće stvar, ne samo kulture, nego i obaveza svih.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI