Učenik pronašao neeksplodiranu granatu i donio je u školu

Mjesto gdje je granata pronađena
(FOTO: Mario Barać)

23.01.2014. | Mario Barać
Pregleda: 7402

11-godišnji učenik 6. razreda Osnovne škole „Braća Radić“, u neposrednoj blizini školske zgrade, pronašao je jučer oko podneva minobacačku granatu kalibra 60 milimetara, zaostalu iz Domovinskog rata, a ravnateljica pakračke škole Branka Čuljat danas je potvrdila kako je ovaj incident među učenicima i zaposlenicima izazvao veliku zabrinutost.

Čuljat: Mogli smo nastradati

- Cijelu noć od brige nisam spavala, a tek ujutro sam se „smrznula“ kada su mi iz policije javili o kakvoj se napravi radi i da smo mogli nastradati da je samo pala na zemlju – rekla nam je ravnateljica Čuljat.


Prepričala nam je kako su učenici koji su čekali autobus na stazi koja od škole vodi prema kiosku i dalje prema gradu, a koja se koristi već godinama, u zemlji vidjeli nešto čudno. Nisu znali da se radi o granati, iskopali su ju i donijeli spremaču, a ovaj ju je odnio ravnateljici.


 – Odmah sam pozvala 112, granatu smo iznijeli van, stavili je pored škole i dežurali da je djeca slučajno ne bi dirala, a potom je došla policija s pirotehničarom – ispričala nam je ravnateljica Čuljat.

Provjeriti teren oko škole

Ne krije kako je i dalje jako zabrinuta pa je pismenim putem zatražila od župana, službe društvenih djelatnosti Županije, načelnika policije i gradonačelnika, da se pronađe način da se provjeri teren oko škole kako bi se otklonila bilo kakva sumnja postojanja minsko–eksplozivnih sredstava.

– Tu je u blizini i vrtić, tu su sportska igrališa koja djeca koriste u slobodno vrijeme, djeca se zadržavaju i u obližnjem arboretumu i nakon ovog pronalaska ne mogu biti sigurna da takvih stvari nema još. Jako me je strah, zabrinuta sam, ne mogu kriviti djecu jer se radi o dječjoj znatiželji, ali nebrojeno puta im je skrenuta pozornost da ništa ne diraju ako im je sumnjivo – zaključuje Čuljat.

“Ponovno pozivamo i potičemo građane na dragovoljnu predaju oružja i eksplozivnih sredstava, ukoliko takve predmete nepovlasno posjeduju, a sve kako bi se izbjegle tragične nesreće i stradavanja. I nadalje se provodi akcija „Manje oružja – manje tragedija“ za sigurniju budućnost bez oružja, tijekom koje se bez sankcija može predati oružje i eksplozivna sredstva.

Ne nosite oružje nego zovite policiju

"Bitno je znati da građani ne trebaju donositi oružje i eksplozivna sredstva u policiju, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja”, piše u priopćenju PU požeško–slavonske.
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI