Obiteljski centar postao dio Centra za soc. skrb - koje su novosti?

Centar za socijalnu skrb u Požegi
(FOTO: Mario Nakić)

16.01.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 8204

Obiteljski centar Požeško-slavonske županije je od 1. siječnja podružnica Centra za socijalnu skrb. Savjetodavne, edukacijske i druge poslove vezane uz pružanje potpore obitelji, djeci i mladeži obavljat će na istoj lokaciji. Upitali smo ravnateljicu Centra za socijalnu skrb i bivšu ravnateljicu Obiteljskog centra koje će to novosti donijeti korisnicima. Novi Zakon o socijalnoj skrbi donosi i druge promjene pa će tako branitelji i civilni invalidi Domovinskog rata sada biti korisnici Centra za socijalnu skrb.

- Djelatnosti OC-a će se i povećati novim Obiteljskim zakonom ove godine. Lokacija se neće mijenjati, ali nema više dvije računovodstvene službe, što je ušteda oko 1.600 kuna mjesečno. Nema više ni dva ravnatelja, postići će se i uštede na plaćama. O imenovanju voditelja podružnice ćemo odlučiti nakon što dobijemo rješenje o osnivanju. Neke od novosti koje donosi novi Obiteljski zakon su obiteljska medijacija kojoj je namjera veća dobrobit djece prilikom rastave braka. Vjerojatno će i neki naši djelatnici od sada obavljati poslove u Obiteljskom centru. Novim zakonom o socijalnoj skrbi korisnici opskrbnina, branitelji i civilni invalidi Domovinskog rat postaju korisnici CZSS-a. Ne obraćaju se više na njih Uredu državne uprave i Ministarstvu branitelja - izjavila nam je Martina Vlašić, ravnateljica CZSS Požega.

- Dobit ćemo javne ovlasti i imati nešto šire mogućnosti u radu sa strankama. Dosad smo radili samo preventivno i savjetodavno, a sada ćemo moći i pozivati stranke. Ostaje nam i rad s dadiljama. Osobno sam se zalagala za neku takvu reformu i prije par godina, no smatram da je OC možda trebao ostati kao pravna osoba kojoj se moglo pripojiti djelatnosti obiteljske medijacije i preventivne pomoć. CZSS bi se možda trebao baviti više novčanom pomoći jer među ljudima i prevladava takva percepcija. Korisnicima koji dolaze zbog maloljetničke delinkvencije i rastave braka nešto je lakše reći da idu u Obiteljski centar. To je ipak čisto terminološko pitanje - rekla nam je dosadašnja ravnateljica OC, a sada djelatnica CZSS Požega Dijana Tomić Šain.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI