Povećane virusne infekcije, gripe još nema

Čekaonica u požeškoj bolnici - ilustrativna fotografija
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

15.01.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3524

Prehladama i virozama pogoduje za ovo doba godine neobično toplo vrijeme. S početkom nastave virusne infekcije su se proširile još više. Mnogi se žale na gripu, no riječ je o prehladama. Nazvali smo nekoliko liječnika obiteljske medicine koji su nam potvrdili blago povećanje pacijenata i podijelili savjete.

- Gripe još nema, ovo su samo prehlade i virusne infekcije kojima je vrijeme dosta sklono. Ima nešto više respiratornih infekcija, uglavnom sa suhim kašljem. Preporučujem simptomatsko liječenje. Ne treba uzimati antibiotike, ako treba uzmite nešto za temperaturu. Treba održavati dobru kondiciju, jesti puno voća i povrća, izbjegavati skupove i dulja zadržavanja u zatvorenim prostorima. Budite više na otvorenom, na suncu i zraku. Savjeti vrijede i za djecu. Ako su blaže prehlade, ne treba ih zatvarati previše u kuću. Ne trebaju raditi neke teške fizičke aktivnosti, ali umjereno je u redu. Kronični bolesnici se ne bi smjeli izlagati mjestima koja imaju veliku mogućnost zaraze i trebaju uzimati redovito svoje lijekove - rekao nam je liječnik obiteljske medicine Tihomir Brkić.

Viroze su obično bolesti koje se mogu "preležati" kod kuće. Prema riječima stručnjaka, ne treba žuriti s dolaskom u ambulantu.


- Ako pacijent čeka sat ili više u čekaonici, onda će samo viruse podijeliti s ostalima. Bolje je ostati kod kuće, mirovati dva do tri dana. Ako temperatura potraje dulje, onda je najbolje najaviti se telefonom da ne čekate dugo. Tako čuvate i sebe i ostale - dodaje dr. Brkić.


- To je uobičajeno kad djeca dolaze s praznika pa razmijene sve svoje bakterije i viruse, očekujemo povećani broj pacijenata, no ništa alarmantno za ovo vrijeme. Samo što je naš narod preosjetljiv. Hrvatska boljka je grlobolja. Umjesto da legnu, piju čaj i uzimaju dovoljno C vitamina, oni nahrupe u ambulante. U čekaonicama se iskašlju jedni u druge. To je epidemiološka situacija Požege - rekla nam je liječnica Ankica Musil.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI