Čaglinski proračun usvojen zahvaljujući HSS-u

Goran Ribičić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

02.01.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5852

Planirani proračun Općine Čaglin, "težak" oko 5,5 milijuna kuna ipak je usvojen unatoč najavi vijećnika iz redova HDZ-a da će ga rušiti. Predsjednik općinskog vijeća Goran Ribičić (SDP) zadovoljan je i ističe da oko milijun kuna namijenjeno gospodarskim aktivnostima nije palo u vodu. Za obrat je zaslužan glas HSS-ove vijećnice Vere Gavran. HSS je predložio nekoliko amandmana koji su prihvaćeni. Amandmani uključuju smanjenje plaća u Općini. Klub vijećnika HDZ-a na čelu sa Žarkom Nemečekom usvajanje proračuna pak naziva "silovanjem demokracije".

- Sa strane HDZ-a nije bilo dogovora, dožupan je došao i izvršio pritisak na jednu vijećnicu iz reda HSS-a koja je digla ruku ZA. Sve je to bilo pod pritiskom dožupana koji je čitao i predložio amandmane. Ovo je silovanje demokracije od strane viših institucija. Nisam zadovoljan i pod cijenu isključenja iz stranke. Nismo htjeli predlagati amandmane jer proračun je rasipnički. Za takav proračun nisam. Od Dubrovnika do Vukovara su svi takvi proračuni namješteni, ima toliko nelogičnih, rasipničkih i potrošačkih stavki. Ne bi bilo nikakvih sankcija da nije izglasan, kažu: "Doći će revizija". Pa revizija dođe i ode, bila je i u Hrvatskoj gospodarskoj komori i što se dogodilo? 32 milijuna nedostaje, a svake godine je bila - izjavljuje Nemeček.

- HSS je rekao da će donijeti amandmane, ne nastupam ja tu sama, nego i HSS. Bio je takav dogovor, netko se bunio, netko ne, ali i na predzadnjoj sjednici rekli smo da ćemo predati amandmane. Predali smo ih, vidjet ćemo hoće li se ove godine ispuniti sve kako treba. Ako bude tako, surađivat ćemo i dalje, a ako ne bude, nećemo. Zadovoljni smo jer su smanjene plaće, božićnice i regresi. Sve je smanjeno, plaće su smanjene oko 10 posto. Taj novac je preusmjeren dalje u radove poput komunalne infrastrukture - odgovara Gavran.


- Amandmani su vezani uglavnom za komunalne probleme i rekonstrukciju ulica u Čaglinu. Ništa nije bilo sporno. Ne znam što gospodin Nemeček govori o pritisku gospodina dožupana, ja te informacije nemam. Onaj koji je nezadovoljan, ima pravo da se ljuti, ali nisu predali nijedan amandman. Proračun je u planiranim gabaritima, gospoda iz HSS-a su izbalansirala amadmane tako da nije ništa veći ni manji. Najvažnije je da ostaje oko milijun kuna za gospodarske aktivnosti u industrijskoj zoni. Proračun od prošle godine je realiziran preko 90 posto. Planirali smo prenijeti oko 200 do 300 tisuća kuna iz prošle godine tako da Općina ne stoji loše financijski. Rebalans nije prošao. Imali smo odluku još o sufinanciranju junica i krmača, to ostaje oko 30.000 kuna godišnje. Donijeli smo odluku o osnivanju Stožera za civilnu zaštitu. Bilo je nekih tehničkih stvari koje smo odradili. Proračun je bio zadnji na redu jer nismo htjeli napraviti pogrešku da bude prvi pa da se ništa ne napravi - kazao nam je Ribičić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI