Bolnica - glavna tema komemoracije u Pakracu i Šeovici

Komemoracija za poginule branitelje u akciji Alfa
(FOTO: Mario Barać)

28.12.2013. | Mario Barać
Pregleda: 7338

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježja na križanju u Šeovici, kod „Golubice“ u pakračkoj ulici Križni put i u Kragujskom putu te kod mjesta stradavanja Nikole Oršanića, pakrački i lipički branitelji danas su obilježili 22. obljetnicu vojno–redarstvene akcije „Alfa“ u kojoj je oslobođen okupirani dio tadašnje općine Pakrac.

U ovoj akciji koja je trajala od 24. do 29. prosinca 1991. godine, prema još uvijek nepotpunim podacima poginulo je 36 branitelja i jedan civil, a ranjen je 61 branitelj i jedan civil. Akcije se prisjetio Stipo Hodak, tadašnji zapovjednik 3. satnije 76. bataljuna koji je i sam teško ranjen, a svoja sjećanja je s okupljenim braniteljima podijelio i Davor Huška koji se i ovom prilikom osvrnuo i na aktualna događanja vezana za bolnicu i ponovio je kako izgleda da danas Pakrac na podmukao način gubi bolnicu, a samim time i grad.

Može Knin i Vukovar, a ne može i Pakrac?


– Vrhunac bezobrazluka je jučerašnja izjava predsjednika Vlade koji je rekao da bolnice u Kninu i Vukovaru ostaju kao samostalne ustanove jer su to gradovi posebnog pijeteta zbog njihove uloge u Domovinskom ratu. Gdje su tu Pakrac i Lipik? Poseban pijetet zaslužuje bolnica u kojoj je izvučeno više od 200 psihičkih bolesnika u najhumanijoj akciji Domovinskog rata, pred kojom su ginuli branitelji. Prevarili su se oni koji su mislili da će ta bolnica danas pasti „bez ispaljenog metka“. Othrvali smo se u to vrijeme 4. armiji Europe, othrvat ćemo se i ovim suludim i nepoštenim odlukama koje ne zaslužuju Pakračani, Lipičani i pacijenti koji dolaze u našu bolnicu – poručio je Huška.


31.12. u podne – paljenje svijeća ispred bolnice

Pozvao je branitelje i sve građane da 31. prosinca u podne dođu pred bolnicu i zapale svijeće. – Bolnica je posljednju pomast očigledno dobila dolaskom ministra i ekipe, a iako ćemo joj odati posljednju počast, ne odustajemo od zahtjeva da, ako kninska i vukovarska bolnica mogu biti samostalne ustanove, to zaslužuje i Pakrac – ističe Huška.
 
Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika je podsjetio da su 1991. godine Pakrac i Lipik bili pilot projekt za krajinu, a pilot projekt su i danas, za ukidanje bolnica.

Kasana: Ako ode pakračka, otići će i lipička

– Ministar je prije dva dana bio i na području Lipika, ali nije bilo ni osnovne pristojnosti da se javi gradonačelniku niti ravnatelju lipičke bolnice. Jednostavno se otišlo na konjsku salamu. Naša bolnica u Lipiku srećom nije u takvoj situaciji, ali mi se s pravom pribojavamo da je ona sljedeća. Ako ode pakračka bolnica, sigurno će tim putem otići i naša lipička. Ali nećemo to dozvoliti i jedino što nam preostaje je borba – poručio je Kasana.
 
Obilježavanje akcije „Alfa“ će biti održano i sutra i to u pakračkim vinogradima gdje će na spomen obilježju biti odana počast Marijanu Kulhavom Foki i šestorici Bjelovarčana koji su poginuli prije 22 godine.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI