Postavljen novi pod u veličkoj crkvi

Nalazište u Crkvi sv. Augustina u Velikoj
(FOTO: Tamara Pejić)

23.12.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 2527

Završeni su, za ovu godinu planirani, radovi na crkvi sv. Augustina u Velikoj čija vrijednost premašuje 600 tisuća kuna.

­- U sklopu višegodišnje obnove crkve, ove smo godine postavili novi pod. Tome je prethodilo arheološko istraživanje jer je crkva dvaput dograđivana i u njoj je pronađeno sedam novih grobnica koje do sada nisu bile poznate jer su bile u dijelu poda crkve koji je posljednji put rađen prije 120 godina. Nalazi koji su pronađeni u pojedinim grobnicama predani su Gradskom muzeju Požega, a radove je vodila arheologinja Dubravka Sokač-­Štimac - ­ doznajemo od veličkog župnika Marija Sanića.

U sklopu unutarnjeg uređenja potrebno je dovršiti oltare koji su već bili u crkvi, ali nisu vraćeni na svoja mjesta. To su tirolski oltari Srca Isusova i Srca Marijina koje je potrebno restaurirati jer su stari 110 godina i u dosta su lošem stanju.


Nakon što je prije tri godine na crkvi izmijenjeno krovište, za iduću je godinu u planu vanjsko uređenje crkve, žbukanje i bojanje. Od 600 tisuća kuna za radove u ovoj godini 250 tisuća je dalo Ministarstvo kulture dok su ostatak osigurali općina i župljani.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI