Pirotehnička sredstva nisu igračke: Česte su ozljede šaka, lica i očiju!

Policijski štand u pješačkoj zoni
(FOTO: PU požeško-slavonska)

22.12.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 2728

"Iako smo dobrom prevencijom tijekom provođenja akcije „Mir i dobro“ uspjeli uspostaviti gotovo idealno stanje, odnosno prošle godine tijekom akcije na području naše Policijske uprave nismo imali ozlijeđenih niti zaplijenjenih pirotehničkih sredstava, još jednom pozivamo građane na dodatan oprez prilikom predstojećih blagdana. Dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje i konzumacija alkohola u to vrijeme u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama", stoji u priopćenju iz PU požeško-slavonske koje potpisuje glasnogovornica Ivana Radić.

- U provedbi ove akcije važan je doprinos svakog pojedinca, ali ključnu ulogu imaju roditelji koje stoga pozivamo da ne poklanjaju djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Roditelji su uvijek uzor svom djetetu i djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako vide da ih koriste njihovi roditelji. Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Oči najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi - upozorava glasnogovornica Radić.

Tijekom protekla dva mjeseca policijski su službenici proveli preventivni program u 15 osnovnih škola na području Požeško-slavonske županije, a na jučerašnjem Božićnom sajmu u pješačkoj zoni građani su na policijskom štandu imali priliku upoznati se sa zakonskim odredbama i opasnostima vezanim za pirotehnička sredstva. U nastavku ovogodišnje akcije "Mir i dobro" policija je provoditi nadzor nad prodavaonicama oružja i streljiva, specijaliziranim prodavaonicama i drugim lokacijama na kojima bi se mogla očekivati nelegalna prodaja pirotehničkih sredstava.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI