Lipički proračun veći od lanjskog, oporba tvrdi da je prenapuhan

Gradsko vijeće Lipika
(FOTO: Mario Barać)

19.12.2013. | Mario Barać
Pregleda: 3618

Proračun Grada Lipika je u 2014. godini planiran u iznosu od 24,6 milijuna kuna što je za 5,6 milijuna kuna više u odnosu na ovogodišnji proračun. Usvojeno je to na jučerašnjoj sjednici lipičkog Gradskog vijeća na kojoj je za proračun glasovalo 10 vijećnika koalicije HDZ/HSP AS i dva vijećnika Nezavisne liste Ivan Molnar, dok ga svojim glasom nije podržalo 7 vijećnika. Protiv su bili HSS-ovi Ljerka Lukić, Vinko Strganac i Josip Ždralović, SDP-ove Daliborka Ciganović, Jasminka Ljevaković i Manuela Papić te nezavisni Krešimir Ljevaković.

Najveća očekivanja od potpora

Najveće povećanje u proračunu planirano je na stavkama Potpore iz proračuna (više od 7,7 milijuna kuna) i Pomoći od ostalih subjekata unutar općeg proračuna (više od 3,3 milijuna kuna). U konačnici je to očekivanih 11,2 milijuna kuna planiranih za ovu godinu kroz potpore koje su u 2013. realizirane u iznosu nešto većem od 5 milijuna kuna.


Oporbenjaci su kritizirali proračun rekavši kako je prenapuhan na prihodovnoj strani, a Vinko Strganac (HSS) je ustvrdio da se to radi namjerno.


- Najveća pogreška proračuna je što nije razvojni i što se premalo odvaja direktno u privredu i gospodarstvo. Brine me, a po meni je to skandalozno, da su prihodi od poreza procijenjeni na 7,7 milijuna kuna, a rashodi za zaposlene oko 5,9 milijuna kuna. Dakle 80 posto izvornog proračuna ide na plaće i onda je normalno da imamo problema kada treba u nešto ulagati - rekao je Strganac.

Odbijeni amandmani za smanjivanje plaća

Na ovoj točki i na prethodnoj gdje se raspravljalo o posljednjem ovogodišnjem rebalansu proračuna, Strganac je predložio i dva usmena amandmana, a u oba je zatražio smanjivanje ukupnog iznosa mase plaća za 10 posto, čime bi se, kako je izračunao, godišnje smanjio trošak za oko 600.000 kuna. U prvom amandmanu je zatražio da se upravo s te stavke poveća dotacija KUD-u „Zeleni gaj“ s 20.000 na 30.000 kuna, a u drugom je rekao kako bi se uštedom od smanjivanja plaća moglo ulagati u sprječavanje štete od poljoprivrede, pomoći malim obrtnicima, a poljoprivrednicima stimulirati proizvodnju.

Amandmani nisu prošli jer su dobili 7 od ukupno 17 glasova, s omjerom identičnim kao i kod glasovanja za Proračun.

Gradonačelnik Vinko Kasana je dodao kako su u novom Proračunu smanjene dotacije svim udrugama koje iz proračuna dobivaju više od 5.000 kuna. - To smo radili zbog uštede jer ukidanjem Područja od posebne državne skrbi mi u proračunu gubimo 1,5 milijuna kuna. Kakvo je stanje u državi, bojim se da ćemo morat skidati još, najavio je Kasana.

Istim omjerom glasova 10:7 usvojen je i posljednji ovogodišnji rebalans proračuna koji je s planiranih 20,3 smanjen na 19 milijuna kuna.

Ždralović je bio zabrinut hoće li sve udruge do kraja godine dobiti planirane iznose, na što je gradonačelnik Kasana odgovorio kako očekuju povrat sredstava od projekta „Stazama lipicanca i kune“ i kako vjeruje da će sve uspjeti isplatiti.

Na sjednici koja je trajala 140 minuta i koju je predsjedavajući Ivan Molnar vodio opušteno, uz mnoštvo duhovitih komentara, vijećnici su odradili ukupno 13 točaka dnevnog reda, a zanimljivo je bilo i tijekom aktualnog sata koji je trajao 35 minuta.

Aktualni sat - ponovno o Liri

Mijo Štimac (HDZ) je pitao gradonačelnika na koji je on to način privatizirao gradsku upravu, kako piše lokalni medij, a da on o tome ne zna ništa.

- Pitanje je pogreškom upućeno meni, ja otkad sam preuzeo dužnost gradonačelnika nisam nikoga zaposlio. Sad je aktualan raspisan natječaj za dvoje ljudi i to za pročelnika i za popunjavanje jednog radnog mjesta koje je upražnjeno odlaskom u mirovinu. Nisam prekršio ovlasti, to je razmišljanje oporbe. Ja se ne opravdavam i nemam se za što opravdati. Ne dijelim ljude stranački i kod svakog budućeg zapošljavanja, zapošljavat ću nezaposlene s područja Lipika. To je moj kriterij - rekao je Kasana.

Nezavisnog Ljevakovića je zanimalo zašto još nije pokrenuta internetska stranica Lipčke razvojne agencije Lira, kako bi se vidjelo što oni rade i koje projekte provode. Gradonačelnik je odgovorio kako su imali puno posla, ali će stranica biti pokrenuta. Dodao je i kako gradska internet stranica Grad ne košta ništa jer ju je napravila upravo Lira i to „za nula kuna“.

- Grad u Liri ima trošak plaće zaposlenika, a to je mjesečna plaća od 7.000 kuna plus ostala prava po kolektivnom ugovoru - zaključio je Kasana.

- Maloprije ste rekli da je vaš kriterij zapošljavanja, zapošljavanje nezaposlenih. Direktor Lire nam je ovdje govorio kako ima tvrtku i u Lipiku i Engleskoj. Dakle, on nije nezaposlen. Po čemu je on kvalificiran za tu dužnost s obzirom da je završio FER? - pitala je Ciganović.

- Završio je FER i ja mu na tome čestitam. Po mojoj procjeni on je kvalificiran i treba mu dati vremena da postigne rezultate.

- Ima li direktor certifikat za apliciranje projekata? - zanimalo je Ciganović.

- Nisam uopće provjeravao, to mi nije bio uvjet - kratko je odgovorio Kasana.

Ljevakovića je zanimalo je li Nogometni klub „Lipik“ pred financijskom blokadom. Gradonačelnik je odgovorio kako, po njegovim saznanjima, nisu blokirani.

– Klub je iz proračuna ove godine dobio 400.000 kuna i mi smo svoje obaveze prema njima isplatili do posljednje lipe. Znam da imaju poteškoća jer su postale aktualne neke stvari koje su se dogodile 2009./10. za vrijeme tadašnje uprave, inspekcijski nadzor Porezne uprave je utvrdio nekakve nepravilnosti, došlo je i rješenje na koje se NK „Lipik“ žalio - odgovorio je Kasana.

Kasana o tvornici float stakla: „Cijela stvar ide“

O tvornici float stakla interesirala se Ciganović, a gradonačelnik joj je odgovorio kako je investitor „Marsonija glas“ prihvatio financirati izradu studija utjecaja na okoliš sa 195.000 kuna i kako je cijeli slučaj prebačen na nivo županije, da su oni na potezu i da, po njegovom saznanju, cijela stvar ide.

Dalibora Culaka (HDZ) zanimalo je zašto je u ukinuta potpora za kalcizacije, a Kasana je odgovorio kako nije bilo dovoljno zainteresiranih korisnika, odnosno, ove godine je tu potporu koristio samo jedan.

Lipički su vijećnici bili jednoglasni u davanju podrške Zaključku kolega vijećnika u Pakracu, vezano uz borbu za opstojnost pakračke bolnice pri čemu je Kasana naglasio kako u ovom slučaju nema političkih stranaka jer je ovo životna stvar i problem.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI