Vijećnici jednoglasno usvojili proračun i zaključak o bolnici

Gradsko vijeće Pakraca
(FOTO: Mario Barać)

18.12.2013. | Mario Barać
Pregleda: 7731

Kako se moglo i pretpostaviti, najavljeno pripajanje pakračke bolnice požeškoj bila je glavna tema jučer održane sjednice Gradskog vijeća Pakraca koja je održana u Poduzetničkom centru u Pakracu.

Dnevni red je dopunjen točkom upravo o tom problemu, a jednoglasno je usvojen Zaključak o zadržavanju postojećeg statusa Opće županijske bolnice Pakrac do završetka sanacijskog postupka. Svi vijećnici su tijekom rasprave jednoglasno pozvali na jedinstvo, bez obzira na politička opredjeljenja jer, kako je rekao Alen Dumančić (SDP), situacija nadilazi stranačke interese.

"Uvažavajući činjenicu da je započelo restrukturiranje zdravstvenog sustava, a duboko svjesni teške gospodarske i socijalne situacije u kojoj se nalazi naše društvo, ovim putem izražavamo veliku zabrinutost za budućnost pakračke bolnice, odnosno njenu opstojnost i samostalnost."


Ostanak bolnice je vezan uz ostanak ljudi


"Činjenice koje ističemo u prilog opstojnosti i samostalnosti OŽB Pakrac su 120 godina povijest postojanja Bolnice koja ima izuzetan značaj za razvoj Pakraca i Lipika, ali i okolnih gradova i općina koji joj gravitiraju s područja Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije. Opstanak bolnice je u uskoj vezi s opstankom i ostankom ljudi na ovom području, još uvijek od posebne državne skrbi, bila je razarana kroz Domovinski rat, a u obnovu su uložena nemala sredstva. Njenim pripajanjem upitno je otvaranje Veteranskog centra, postojanje Srednje škole Pakrac, smjer medicinska sestra, razvijanje visokog obrazovanja na našem području. Godišnje se u pakračkoj bolnici rodi između 500 i 600 djece, obavi se 1.500 operacijskih zahvata, 5.000 pacijenata u stacionarnom liječenju, što je 30.000 ostvarenih bolničkih dana, a ima i više od 100.000 ambulantnih pregleda. Pozitivno poslovanje unazad 4 godine govori da bolnica može opstati kao samostalna ustanova", piše u Zaključku koji je dostavljen Vladi i Ministarstvu zdravlja, a gradonačelnik Davor Huška i predsjednik GV Zoran Krejči su se obavezali hitno dogovoriti sastanak s ministrom Ostojićem i tražiti da se odluka o pripajanju prolongira do završetka sanacijskog postupka, odnosno na tri godine.



Jedinstvo ispred političkih opredjeljenja

Jednoglasnom usvajanju Zaključka prethodila je jednosatna vrlo zanimljiva rasprava u kojoj je Huška naglasio kako su o svemu saznali iz medija, a ne kroz ozbiljnu demokratsku komunikaciju.

– Razgovarao sam s puno ogorčenih građana koji ovaj problem komentiraju sa zgražanjem. Bez obzira na svjetonazor i političko opredjeljenje svi moramo dati podršku opstojnosti bolnice kao samostalne - rekao je Miroslav Ivančić u ime Kluba vijećnika HDZ-a. Dumančić je naglasi da je potrebno hitno reagirati.

- Svi znamo da je odnos Požege prema nama maćehinski i ja se to ne sramim reći i naravno da će oni svoju bolnicu sačuvati, a našu žrtvovati. Bitno je da dobro, pametno i zajednički ovo odigramo ako hoćemo zadržati opstojnost bolnice, rekao je Dumančić.

Potres od 9 po Rihteru

- Ako se ostvare ove najave, bit će to potres širokih razmjera, rekao bih 9 po Rihteru i to bi bio predzadnji čavao u lijes, a o zadnjem ću pričati na sljedećoj sjednici - istaknuo je nezavisni Damir Špančić koji je pitao što se dogodilo od 2010. godine kada je Udruga poslodavaca bolnice u Pakracu i Gospiću proglasila najboljima, do danas.

Dragan Marin (SDP) je pozdravio ovu sinergiju i pozvao vijećnike da uvijek ovako reagiraju kod bitnih stvari, a nezavisni Miroslav Vacek je zabrinut ovakvom opstrukcijom vlasti i perfidnim načinom da se uništi pakračka bolnica te se pribojava se da se zakasnilo s ovom reakcijom. Zaključak je podržao i Nikola Ivanović (DPS) koji je predložio da se pokuša urigirati i kod zamjenika ministra Marijana Cesarika dok je Goran Labus, pakrački dogradonačelnik iz redova srpske nacionalne manjine rekao da ga čudi brzina donošenja odluke o pripajanje bolnice i to na osnovi diskutabilnih kriterija, od kilometraže, pa do kapaciteta bolnice.

Raspravu je zaključio predsjedavajući Krejči (SDP). – U isto ovo vrijeme održava se i županijska skupština i zanima me brinu li ondje ovako kao mi sada. Bojim se da oni nemaju tih briga, možda već hlade šampanjac koji će popiti zajedno i crveni i plavi. Ponovno se radi na uštrb Pakraca, primjer je pripajanje Doma zdravlja kada smo odnijeli 1,5 milijun kuna plusa u požeški dom zdravlja da bismo sada morali pisati 3 zahtjeva s pitanjem smijemo li kupiti dvoslojni ili troslojni toaletni papir, zaključio je Krejči.

Konsenzus i oko proračuna

Jedinstvo, ali i jednoglasnost su vijećnici jučer pokazali pri donošenju svih bitnijih odluka pa je tako jednoglasno prihvaćen i proračun za 2014. godinu koji je planiran u iznosu od 26,1 milijun kuna što je, u odnosu na rebalansirani ovogodišnji proračun, manje za 2,5 milijuna kuna. Huška je proračun nazvao skromnijim, ali realnijim dodavši kako će naredna goditi vrlo teška.

Najavio je predlaganje uvođenja prireza jer se gubitkom statusa područja posebne državne skrbi u proračunu smanjuju izvorni prihodi, kao i stipendiranje po socijalnom kriteriju i kriteriju deficitarnih zanimanja. Također, najavio je i smanjenje prava uposlenika, smanjenje dotacija za manje aktivne udruge, na reprezentaciji, raznim obilježavanjima i manifestacijama kao i smanjenje sufinanciranje dječjeg vrtića s novim cijenama po socijalnom kriteriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI