Maratonska sjednica kutjevačkog vijeća nije urodila dogovorom

Gradsko vijeće Kutjeva
(FOTO: Aleksandar Grlić)

13.12.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13889

Na maratonskoj sjednici Gradskog vijeća Kutjeva sjednici koja je potrajala tri i pol sata nije dogovoreno ništa. Raspravljalo se o reviziji za 2012. godinu, razmatralo izvješća o izvršenju proračuna za ovu godinu, no rebalans proračuna nije prihvaćen. Sjednica bi potrajala i dulje da je prihvaćen prijedlog vijećnika Mire Petrovickog da se na dnevni red uvrsti i proračun za 2014. godinu.

- S jučerašnjim danom je 19.000 kuna na računu grada dok se istovremeno priča o nekakvim milijunskim projektima. Od 23,2 milijuna kuna planiranog ostvarenja proračuna za 2013. godinu na kraju studenog ostvareni su ukupni prihodi od 5,6 milijuna, dok su ostvareni rashodi 11,5 milijuna. Ako do kraja godine Grad ostvari još 1 milijun kuna prihoda i ako tome dodamo 10 milijuna kuna kreditnih zaduženja planiranih za projekte, to je 16,5 milijuna kuna, dok je rebalansom planirano ostvarenje od 20,8 milijuna kuna. Rashodi nisu smanjeni, već su povećani za 7,8 posto. Ukupne obveze Grada iznose preko 5 milijuna, od čega je dug prema dobavljačima preko 3 milijuna. Uz to, 1,2 milijuna kuna kredita i oko 580 kuna pozajmica koja sjeda na naplatu 31. prosinca, uz obveze koje će dospjeti. Proračun je planiran nerealno i njegovo ostvarenje nije moguće, stoga nije usvojen od strane Gradskog vijeća. Sudeći prema podacima koje smo dobili grad će u 2014.g. ući s manjkom u proračunu od oko 9 milijuna kuna i ide u smjeru koji će dovesti do blokade računa Grada - rekla nam je predsjednica Gradskog vijeća, HDSSB-ovka Josipa Miličević.




Potražili smo i odgovor gradonačelnika Ivice Nikolića (SDP) koji inzistira da je takav proračun nužan zbog brojnih europskih projekata.


- U startu sam rekao da nije realno 23 milijuna, nego da proračun takav mora biti radi planiranih projekata, treba ga znati pročitati. Rebalans je rađen također u skladu sa stanjem. Od stavka do stavka nema smisla ponavljati jer nije bio niti jedan jedini prijedlog na ovoj sjednici. Na sjednici se praktički pod nekoliko točaka raspravljalo o rebalansu, koji je bio i na dnevnom redu prethodne sjednice. Dvadeset dana su svi vijećnici imali da iznesu prijedloge, međutim samo su dali dva amandmana za proračun za 2014. godinu. O njemu isto nisu htjeli raspravljati. Treba reći može li nešto ili ne, imate li prijedlog ili ne. Ne može se reći samo što ne valja, treba reći što valja - odgovara Nikolić.



Zadnja točka dnevnog reda bila je izvješće o radovima na Kino dvorani Kutjevo.

- Nismo zadovoljni gradonačelnikovim odgovorom na pitanje je li proveden Zakon o javnoj nabavi. Sada smo dobili nalaz Državne revizije da nije proveden i da stolice s opremom za Kino dvoranu u ukupnoj vrijednosti 288.321 kunu nisu nabavljene po postupku javne nabave - kaže Miličević.

- Što se tiče audio i video opreme, dobili smo četiri ponude po specifikaciji ljudi od struke. Samo su stolice u pitanju i njihova je nabavna vrijednost je 119.000 kuna. Ponavljam da treba znati pročitati izvještaje. 2008. godine moj prethodnik je nabavio stolice poduzeća Con-formo. Po zakonu o javnoj nabavi, prije potpisanog ugovora da ne bi došlo do velikih odskakanja u kvaliteti i izgledu, može se u roku 3 godine izvršiti nabava na osnovi prethodnog ugovora. Mi smo računajući na taj ugovor objavili javni natječaj za pregovarački postupak. Kad je revizija išla tražiti kompletnu dokumentaciju, nismo mogli pronaći prvotni ugovor. O tome je riječ - odgovara gradonačelnik.

Kako zapravo nije skoro ništa dogovoreno, uskoro će biti održana nova sjednica na kojoj je na redu i proračun za iduću godinu. Gradonačelnik kaže da bi on trebao biti manji od postojećeg, po njegovim projekcijama između 15 i 17 milijuna kuna, no kako sve ovisi o amandmanima koje će podnijeti vijećnici.

- Očekujem od vijećnika prijedloge i sugestije. Zamolio sam ih da za iduću sjednicu dostave prijedloge dopuna i izmjena da se ima o čemu raspravljati i za rebalans i za proračun - dodao je Nikolić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI