Ribolov nije samo muški sport: Vesna ide na SP u Portugal

Vesna Radanović
(FOTO: Iz priv. kol. V. Radanović)

11.12.2013. | Mario Barać
Pregleda: 6393

Za Pakračankom Vesnom Radanović, koja već godinama nastupa za Ribolovni klub “Trnje” Zagreb, još je jedna vrlo uspješna ribolovna sezona. Ponovno je izborila nastup u hrvatskoj ribolovnoj reprezentaciji s kojom će u kolovozu na Svjetsko prvenstvo u Portugalu.

- Ovaj put znamo što nas u Portugalu očekuje jer smo ondje već bile i sada idemo po ekipnu medalju, a ja se nadam da ću popraviti najbolji pojedinačni rezultat odnosno 22. mjesto koje sam osvojila još 1996. godine kada sam nastupila na svom prvom SP u Mađarskoj - najavljuje Vesna koja tvrdi da, osim posla medicinske sestre u pakračkoj bolnici, uz ribolov u njezinom životu gotovo da i ne postoji ništa drugo.

Ove je sezone Vesna pojedinačno završila na 4. mjestu iako je do posljednja dva kola bila vodeća, ali je na Jaranu izvukla lošiji broj i ostala bez naslova. Ipak, zadovoljna je.


9 svjetskih prvenstava i dvije olimpijade


– Najvažnije mi je da sam nastavila kontinuitet rezultata unutar 6 najboljih natjecateljica što garantira plasman u reprezentaciju, a tri sezone prije ove sam bila viceprvakinja države. Važno je i što smo već četvrtu godinu zaredom osvojile ekipni naslov prvakinja i cilj nam je sljedeće godine osvojiti jubilarni 5. naslov - ne krije ambicije Vesna.



Nastup u Portugalu će joj biti deveto svjetsko prvenstvo, do sada je nastupila i na dvije ribolovne olimpijade, a zahvaljujući ribolovu proputovala je veliki dio Europe. Žali što prije tri godine reprezentacija nije išla na SP koje je organizirano u Južnoafričkoj republici, a glavni razlog su financije koje su i u ribolovu sve veći problem.

Ribolov je skup sport

– Osjeti se kriza i među ribolovcima, posebno nama koji nismo profesionalci za razliku od drugih razvijenihih zemalja kao što su Francuska ili Engleska. Naredna godina će upravo po pitanju financija biti jako teška jer put u Portugal i priprema za nastup će biti vrlo skupi budući da ćemo se morati pripremiti za sve vrste ribolova. Mnogi ne znaju da je ribolov jako skup sport. Ja samo u ribolovnoj opremi imam vrijednost od nekoliko nekoliko tisuća eura, a samo stolica s dodacima, odnosno platforma, košta oko 1.800 eura. Tu su i drugi troškovi putovanja, oprema za različite vremenske prilike, vode, za različite struje, a primjerice jedan vrhunski plovak košta 70 kuna. Možda ne izgleda puno, ali se toga skupi - pojašnjava Vesna koja službeno lovi samo prvu ligu, a povremeno nastupa na kupovima koji joj ujedno služe kao trening.

Suprug joj je logistika i najveća podrška

U natjecateljskom ribolovu je od davne 1987. kada je krenula uz supruga Željka. Kada se ona intenzivnije počela baviti ovim sportom, on je morao prestati s ribolovom i postao je Vesnina najveća podrška.

– On je moja logistika bez koje nema kvalitetne pripreme niti ribolova. On vozi, pomaže mi u nošenji stvari, u pripremi. Iako je pravi fizikalac, dobrovoljno i s veseljem prihvaća tu ulogu - ističe Vesna.

Tvrdi da ne ide na veliku ribu nego se bavi samo sportskim ribolovom, kojem ju je poučio poznati pakrački ribolovac Željko Ljevaković. Na kraju ističe kako je sretna što je svoj hobi uspjela profilirati u ozbiljno sportsko natjecanje, a ne krije da joj je posebno zadovoljstvo razuvjeriti one koji misle da je ribolov rezerviran samo za muške.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI