NASLOVNAČAGLINPOLITIKAARHIV
Cirkus u Čaglinu: Proračun odbijen, mogući novi izbori (video)

FOTO: Aleksandar Grlić

OPORBA NAPUSTILA SJEDNICU

Cirkus u Čaglinu: Proračun odbijen, mogući novi izbori (video)

07.12.2013. | Aleksandar Grlić PREGLEDA: 6607

Sjednica Općinskog vijeća Čaglina zapela je odmah na prvoj točki, usvajanju proračuna za 2014. godinu. Zapravo na sjednici su prštale uvrede i prigovori dobrih sat i više vremena. Sve je počelo relativno civilizirano, ali se pretvorilo u opću svađu, odnosno pravi cirkus koji možete pogledati i u ovom videu.- Prvi put se događa da ide proračun pa onda rebalans. Prihodovna strana je nerealna. Imamo li mi kakvu garanciju da ćemo dobiti milijun kuna pomoći ministarstava? Sto tisuća kuna je od Ministarstva prostornog uređenja, imamo li garanciju da ćemo te novce dobiti? Neće biti sigurno toliko prihoda od poreza kao ove godine jer je 150.000 kuna mojih, a ja sam ove godine preplatio sve. 1,7 milijuna kuna je nerealno. Mi ćemo proračun podržati, ali ne u ovom obliku. Idući tjedan ćemo iznijeti prijedlog proračuna sa svojim izmjenama i dopunama. Evo ova stavka tu, povećanje troškova za djelatnike, dosta nam je četiri djelatnika, nikakvi peti djelatnik, to nećemo prihvatiti. Ne znam čiji su to hirovi i bube da se u Ljeskovici pravi mrtvačnica, imaju najbolju mrtvačnicu u općini. Ovaj proračun je postizborni - samo su neke od primjedbi koje je iznosi Tihomir Briš, vijećnik iz redova HSS-a.

Od načelnika Ivana Đurine (HNS) i predsjednika Vijeća Gorana Ribičića (nezavisni kandidat s liste SDP-a) stižu odgovori kako rebalans za 2013. i proračun za 2014. nemaju nikakve međusobne veze, da je zakonska obveza općine zaposliti jednog pročelnika, tvrde da je prihodovna strana sigurna. Klub vijećnika HDZ-a i HSS-a se potom žali kako nisu imali dovoljno vremena za amandmane na proračun uglavnom zbog kolinja. Najglasniji s primjedbama su HDZ-ovci Žarko Nemeček, Branko Plavi i Josip Poljaković. Proračun žestoko brane Željko Garc i Franjo Kanisek (HNS) uz povremenu potporu načelnika i predsjednika vijeća. Svađa se nastavlja zbog stavke za KUD u Čaglinu. Jedni tvrde da ne postoji, a drugi da su to sredstva koja će dobiti od ministarstva i da će ga reaktivirati. Prigovori, uvrede i ogovaranja nastavljaju prštati sve dok klub zastupnika HDZ-a i HSS-a prosvjedno ne napušta prostoriju. Zadnji ostaje Žarko Nemeček koji kaže: "Nije općina što se vidi s čaglinske katedrale: Čaglin, Migalovci, Ruševo i dalje. Općina je i Dobra Voda, Jezero i Imrijevci. Odgovornost za izvršenje proračuna je načelnikova. I onda pokupite novac nazad i kažete predsjednik MO Zdenkovci nije radio. Ej, gospodo, dosta je bilo rada bez novca!", a potom i on demonstrativno odlazi.

U Čaglinu "većinu" u općinskom vijeću ima koalicija HNS-SDP-HSU, zahvaljujući posudbi jednog glasa koalicije HDZ-HSS. Zbog raspada superkoalicije velika je mogućnost novih izbora. Slijedi još jedna sjednica Općinskog vijeća, ako se proračun ne prihvati slijede mjere privremenog financiranja i postavljanje povjerenika.

- Ako se ne usvoji proračun koji se može ponuditi na usvajanje i u tijeku privremenog financiranja, onda nam slijede izbori. Krajem godine ćemo pokušati još jednom predložiti rebalans i proračun. Mislim da se tu nema što dogovarati, oni neka rade što hoće. Po meni ništa nije sporno, sve one stavke koje oni navode. Vidjet će se kada napravimo rebalans da je ostvarenje 100 posto realno. Kad su izbori završili, oni su rekli: "Do Božića pada načelnik". Mislim da je to ostvarivanje onoga što su tada rekli. Predsjednik vijeća dao proračun klubovima u zakonskom roku 15. studenog. Danas su došli potpuno nepripremljeni, bez ijednog amandmana, da bi to sad odgađali, za mene je to neozbiljno - rekao nam je načelnik Đurina.Tagovi: općina ćaglin, općinsko vijeće čaglina

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Više od 250 planinara na ovogodišnjoj Fokinoj stazi

.

Snježna šetnja Požegom 15.12.2018.

.

(FOTO) Idilični snježni prizori s Jankovca koji uvijek oduševe!

.

ʺKaptolski zvonciʺ sinoć svečano otvoreni uz bajkovite snježne prizore, vatru, lampice i Djeda Mraza

.

I danas će padati snijeg, najviša temperatura 0°C

.

Bogat požeški sportski vikend

.

Gradonačelnik darivao obitelj Bešlić iz Požege koja broji 18 članova

.

Dodijeljena ¨Zlatna kuna¨ za 2017. godinu Poljoprivredi Lipik d.d., Magmi d.o.o. i Color emajlu d.o.o.

Stolarska kombinirka HOBI89

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

knjige za osnovnu školu

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Pleternički božićni sajam odgođen za idući vikend

.

Zimske radosti kreativne četvorke na Trgu sv. Terezije Avilske

.

Teretno vozilo ʺmikserʺ se popriječio na Bučju, cesta zatvorena za promet

.

Stanje na prometnicama užasno, traži se ralica za snijeg po Požeštini !!!

.

Pismo biskupa Škvorčevića za Nedjelju Caritasa

.

Počinje MUP-ova akcija ʺMir i dobroʺ

.

Muzej grada Pakraca: Izložba posvećena pakračkim prosvjetarima

.

Pakračkoj Bolnici uručena donacija likovnih radova

.

Blagdanska nedjelja uz ovogodišnje Zlatne žice Slavonije na HTV2

.

Hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin

.

Krajem studenog u HZZ prijavljene 2.543 nezaposlene osobe u našoj županiji

.

Zajednica žena Katarina Zrinski grada Požege sugrađanima podijelila pšenicu

.

Puštanje lampiona dobrih želja na Rekreaciji u Požegi

.

Sveučilište je realnost, a razvoj Sl. Broda osiguran

.

Očekujete snijeg do kraja dana, najviša temperatura 1°C

.

Glazbena škola održala humanitarni koncert za Županijsku ligu protiv raka

FOTONALAZ

Zimske radosti kreativne četvorke na Trgu sv. Terezije Avilske