Gospodarski program presudan je za dobivanje zemljišta u zakup

Željka Gudelj Velaga
(FOTO: Lidija Galić)

05.12.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 5566

"Bavim se ratarstvom i imam hektar svoje zemlje. Uz moju parcelu je i jedna državna od oko osam tisuća kvadrata. Nju sada koristi Kazneni zavod. Mislim da bi ja trebao imati prednost u dobivanju te zemlje u zakup jer svi pričaju da se ide na okrupnjavanje posjeda", kaže Ivica Matošević iz Vidovaca. Dodaje da bi po starom zakonu on imao prednost za dobivanje te površine.



Od travnja je na snazi novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Kako bi doznali što im on donosi sinoć se u Gradskoj vijećnici okupilo dvadesetak poljoprivrednika s područja grada Požege.


Zakup državnog poljoprivrednog zemljišta tema je koja zanima i Nives Lovrić. Njezina se obitelj bavi ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom na površini od 100 hektara. Riječ je o zemlji u vlasništvu države na području općine Brestovac. Za dvije godine ističe im 15-godišnji zakup na 30-ak hektara dok preostali dio zemlje dobivaju u zakup na period od godine dana.




- Svake smo godine u neizvjesnosti hoće li nam zakup biti produžen ili ne. Zbog toga se ne isplati ići na neka veća ulaganja. Ove nam je godine na gotovo osam hektara bundeve pojela divljač. Jedino je rješenje ograditi površinu što iziskuje značajna sredstva. Kada bi znali da ćemo dobiti zemlju u zakup na 30 ili 50 godina uložili bi novac - kaže Nives Lovrić..



Prema riječima Željke Gudelj-Velaga, v.d. zamjenice ravnateljice Agencije za državno poljoprivredno zemljište u gospodarenju državnim poljoprivrednim zemljištem značajnu ulogu i dalje imaju jedinice lokalne samouprave.

- Kada poljoprivrednik pokaže interes za određenu površinu one moraju u roku 30 dana prikupiti dokumentaciju i poslati u Agenciju za poljoprivredno zemljište. Ako se pak ogluše na to može se izravno obratiti Agenciji koja mu pomaže u prikupljanju dokumentacije nakon čega se otvara javni poziv - pojasnila je Gudelj-Velaga. Zakup je moguć i na period od 30 ili čak 50 godina, a kriteriji su gospodarski program, dosadašnji zakup i ponuđena cijena.

U Požeško-slavonskoj županiji je 28.643 hektara državnog zemljišta od čega 1126 hektara na području grada Požege.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI