Nema više paštete i slatkiša u vrtićima

Dječji vrtić Pod gradom
(FOTO: Aleksandar Grlić)

27.11.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 9089

Gotovo 80 posto roditelja koji su sudjelovali u anketiranju o tome jesu li zadovoljni prehranom djece u Dječjim vrtićima Požega zadovoljni su onim što njihovi mališani dobiju kroz tri obroka dnevno u vrtiću.

- U potpunosti ih je nezadovoljno jedan posto, većinom nezadovoljno tri posto dok ih je 19 posto više nezadovoljno nego zadovoljno. Ostali su u potpunosti ili većinom zadovoljni prehranom djece u našim vrtićima Cvjetna livada i Pod gradom - pojašnjava rezultate ankete ravnateljica Sanda Lukić.

Roditelji su imali mogućnost napisati svoje prijedloge i preporuke. I dok su neki predlagali da se na jelovnike uvrsti pomfrit, kečap, hamburgeri i pohani kruh drugi su tražili što zdraviju prehranu. Bilo je i roditelja koji su rekli da je doručak u vrtićima nemaštovit.





- U potpunosti ćemo s jelovnika izbaciti paštetu. Iako su neki predlagali da izbacimo i salamu ostavit ćemo u jelovniku isključivo pileću salamu od bijelog mesa. Naime, prema preporukama o prehrani djece salama može biti dio jelovnika ali samo pileća i pureća u kojoj su vidljive strukture mesa. I hrenovke ostaju na jelovniku ali samo jednom mjesečno - dodaje ravnateljica Lukić.

Postepeno će uvoditi različite namaze poput onoga od slanutka. Osim paštete i slatkiši odlaze u prošlost.- Pojedini su odgojitelji imali dogovor s roditeljima da ako to žele za rođendan svoga djeteta donesu slatkiše i grickalice. Toga više neće biti. Moramo se još dogovoriti s roditeljima hoće li torte koje su donosili u vrtić za rođendane ostati ili će umjesto toga proslave biti uz npr. svježe i suho voće - kaže ravnateljica.



Jelovnike od prošle godine u vrtiću izrađuje tim koji čine medicinska sestra, kuharica, pedagog, psiholog i ravnateljica. Posebna se briga posvećuje prehrani djece alergičara. S vremenom će, kada budu malo bolja vremena, na jelovnicima biti više mliječnih proizvoda i mesa, posebice teletine jer i to je jedan od prijedloga roditelja.

Anketa u vrtićima je provedena nakon što su pojedini roditelji iskazali nezadovoljstvo promjenama u jelovnicima. One su pak rezultat reforme u hrvatskim vrtićima u skladu s novim znanstvenim spoznajama o prehrani djece.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI