Istinita priča o Vukovarki koju su mjesecima mučili

Predstavljanje knjige J. E. Bušić u požeškoj knjižnici
(FOTO: Aleksandar Grlić)

21.11.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7142

U rujnu 1991. četnici zarobljuju S. i muče je po vlažnim podrumima. Prvi je siluje Radeta, 25 godina stariji poznanik njezinog oca. Nakon nekog vremena postaje seksualna robinja Dušana kojeg je morala izabrati između tri vojnika. On je siluje tri mjeseca. Nakon reintegracije S. se vraća u Vukovar kao udana žena i majka. Na svoje iznenađenje susreće silovatelje: jednoga kao slobodnog čovjeka, a drugoga kao hrvatskog policajca. Odlučuje tužiti svoje silovatelje i Radeta biva osuđen na tri godine zatvora, ali bježi u Srbiju. Dušan je pak proglašen nevin zbog nedostatka dokaza. To je sažetak romana "Živa glava" koji je večeras u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega predstavila spisateljica Julliene Eden Bušić.

Julliene je Vukovarku iz ove priče upoznala na konferenciji o žrtvama silovanja. Dolazi do prijateljstva i zajedno ulaze u pisanje knjige o Vukovaru kakvu začudo nikad nitko nije napisao. Julliene, inače rođena Amerikanka je poznata i kao udovica Brune Bušića s kojim je zbog otmice zrakoplova Boeing 727 TWA 355 na letu od New Yorka do Chicaga provela 13 godina u američkim zatvorima gdje je i sama "za dlaku" izbjegla silovanje.

- Te žene su tek sada počele govoriti o tome. To je prva knjiga koja se bavi tom temom, ali mislim da će ih biti puno više. To je svjetska tema. Silovanje je ratni zločin i o tome treba pisati i govoriti da se pravda izvrši. Znam kakav je to osjećaj biti zatvornica. Ona je to bila u jednoj kući. Znam kako je to biti ovisan o okrutnim ljudima. I mene je pokušao silovati jedan stražar. Nije uspio, hvala Bogu, ali to mi je puno pomoglo da opišem psihu glavnog lika. Najpotresnija mi je scena kada su došli vojnici i tražili da odabere jednog od njih inače će je svi silovati. To je psihološki jako teško. Neki misle da je ono što si odabrao, ono što si htio. Naravno da nije htjela, ali morala je. Imala je sina za kojega je morala živjeti - priča Julliene Eden Bušić.


Autorica trenutno radi na scenariju za film po ovom romanu. Glavnu ulogu će igrati poznata glumica Anja Šovagović Despot. Nakon predstavljanja, zainteresirani Požežani su mogli kupiti "Živu glavu", ali i knjigu "Ljubavnici i luđaci" u kojoj opisuje zašto je sa suprugom i još trojicom Hrvata otela zrakoplov.


- Nisam bila nikad u Požegi iako ovdje imamo prijatelje. Jako je lijepo malo mjesto. Vratit ću se sigurno - rekla nam je na kraju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI