Pakrački sportski klubovi se udružuju u zajednicu

Predstavnici sportskih klubova na sastanku s gradonačelnikom
(FOTO: Mario Barać)

21.11.2013. | Mario Barać
Pregleda: 4163

Klubovi i sportske udruge s područja Pakraca koje podržavaju uključivanje u Zajednicu sportskih udruga, trebaju odluku o tome dostaviti dogradonačelnici Anamariji Blažević do 28. veljače, kada se očekuje da će većina klubova i udruga održati godišnje skupštine. Potom će se pokrenuti osnivanje Zajednice koja bi osnivačku skupštinu trebala imati sredinom ožujka sljedeće godine, u povodu obilježavanja Dana Grada Pakraca.

Glavni je to zaključak jučer održanog inicijalnog sastanka gradonačelnika Davora Huške i njegove zajednice s predstavnicima pakračkih klubova i sportskih udruga s ciljem pokretanja postupka osnivanja Zajednice sportskih udruga Pakrac.

Grad Pakrac iz proračuna za sport izdvaja oko milijun kuna, od čega oko 750.000 kuna za rad klubova. U Pakracu je registrirano 36 takvih udruga, iako nisu sve aktivne, a ima i onih koje godišnju skupštinu nisu održale još od 2000. godine. Zanimljivost je i to da Pakrac nema niti jedan ženski sportski klub. Na sastanak je pozvano 25 udruga, od kojih 21 koja se financira sredstvima iz proračuna, a sastanku se odazvalo 17 predstavnika što je Huška ocijenio odličnim odazivom.


– Zadnji pokušaj osnivanja ovakve zajednice bio je prije 5 godina i sada je sazrelo vrijeme da napokon ustrojimo ovakav vid udruživanja klubova i udruga na koji obvezuje i Zakon o sportu. Cilj Zajednice je u prvom koraku pomoć klubovima u administrativnim poslovima i organizaciji rada. U drugoj fazi očekujemo da će Zajednica preuzeti brigu o svim sportskim objektima, a u posljednjoj fazi očekujemo da će Zajednica podnositi objedinjeni zahtjev za financiranje iz proračuna prema Gradu i raspodjeljivati sredstva klubovima, rekao je Huška.


Poslove do osnivanja Zajednice će voditi njegova zamjenica Blažević koja je predstavnike klubova upoznala s prednostima ovakvog oblika udruživanja, kroz financiranje, olakšavanje zdravstvene zaštite sportaša dodavši kako se nada da je ovo veliki korak prema izradi Strategije razvoja sporta. Huška je najavio da će potom poslove Zajednice odrađivati tajnik, ali ne kroz novo zapošljavanje nego bi taj posao radio netko od zaposlenika gradske uprave.

Predstavnici klubova su se uglavnom informirali o modelima financijske raspodjele sredstava, ali se većina složila da bi udruživanje u Zajednicu trebalo sport u Pakracu podići na viši nivo.

– Klubovi koji svoju odluku ne dostave do 28. veljače u Zajednicu se mogu uključiti naknadno kasnije, a oni koji ne budu željeli biti dio Zajednice, neće moći koristiti usluge tajnika niti će se moći kandidirati za sredstva Županijskog sportskog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora, pojasnio je Huška.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI