Ukidanjem područja od posebne skrbi Pakrac gubi milijune

Konferencija za medije pakračkog HDZ-a
(FOTO: Mario Barać)

21.11.2013. | Mario Barać
Pregleda: 4831

„Događa se ono najgore što se može dogoditi malim gradovima i općinama, posebice ratom stradalim područjima. Vlada donosi odluku kojom ukida Zakon o područjima od posebne državne skrbi s 1. siječnjem 2014. godine. To je direktan udar na proračun Pakraca od najmanje 3 milijuna kuna“.

Upozorio je na to Davor Huška, gradonačelnik i predsjednik Gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Pakrac, na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Huška je naglasio da će takva odluka uzrokovati promjenu nacrta proračuna Grada za 2014. godinu, u cijelosti, a uz smanjenje sredstava za neke planirane aktivnosti, ističe da će ovu odluku osjetiti i sami građani.


Upitno sufinanciranje dječjeg vrtića


– Morat ćemo razmišljati o uvođenju prireza,o smanjenju materijalnih troškova našim građanima, smanjenju iznosa za stipendiranje, a najveći upitnik je nad sufinanciranjem dječjeg vrtića, istaknuo je Huška.

Grad Pakrac sufinancira rad Dječjeg vrtića „Maslačak“, u kojem je više od 200 djece, s oko 75 posto iznosa i Huška je rekao da ne zna što će se dogoditi s 3,2 milijuna kuna koji je vrtić dobivao iz proračuna u proteklim godinama i najavio vjerojatno smanjenje.

Nema više ni povrata poreza

– U Vladi RH nije bilo razuma da se ostavi jedan prijelazni period nego prije tjedan dana dobivamo potvrdu sa sjednice Vlade o ukidanju Zakona, a ratom stradala područja, nažalost, gube taj status. Ovime se dovodi u pitanje i sufinanciranje i priprema projekata za fondove EU i ne znam kako država misli povući ta velika sredstva kad na ovakav način blokira rad jedinica lokalne samouprave.

- Mi smo naučili kroz povrat poreza praktično dobiti 13. plaću i na to građani mogu zaboraviti jer više nema različite povlaštene porezne osnovice za obračun poreza u odnosu na ostatak Hrvatske, što znači da od 1. siječnja živimo u istim uvjetima kao primjerice Čakovec, Rijeka ili Zagreb. To nije pošteno prema ratom stradalim područjima. Najveći broj jedinica lokalne samouprave na tim područjima su godinama takoreći HDZ-ove i očigledno da je to upravo udar i na HDZ koja upravlja tim jedinicama, rekao je Huška.

I drugi inkubator će uskoro biti pun

Osvrćući se na proteklih 6 mjeseci nakon lokalnih izbora, Huška je naglasio kako se izborni program za planirano četverogodišnje razdoblje i najavljene aktivnosti odvijaju planiranom dinamikom. Pobrojao je i projekte koji su u pripremi ili provedbi rekavši da su najznačajniji rezultati napravljeni na području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

– Odlagalište otpada „Crkvište“ je prošlo proceduru Fonda za energetsku učinkovitost, dobili smo pozitivnu odluku. Radi se o investiciji od 34 milijuna kuna koja je upućena na Vladu RH i očekujemo uskoro i njihov pozitivan stav. „Komunalac“ priprema dokumentaciju za raspisivanje natječaja, projekt će trajati 4 godine, Fond financira 80 posto vrijednosti projekta, a 20 posto je na gradovima Pakracu i Lipiku, što znači da u 4 godine svaki grad mora godišnje osigurati oko 500.000 kuna u proračunu, rekao je Huška koji je od značajnijih projekata istaknuo još i projekt vodozahvata Šumetlica za koji natječaj danas završava i projekt Aglomeracije Pakraca i Lipika. Istaknuo je i nastavak dobre suradnje sa Zdravstvenim veleučilištem uz nadu i želju da će nakon prvih 5 godina i stručnog studija fizioterapije, u Pakracu biti i fakultet iz tog područa medicine.

Dodao je kako je Pakrac jedini grad u Hrvatskoj koji ima dva poduzetnička inkubatora, a izgradnja oba je sufinancirana iz predpristupnih fondova EU. Najavio je da će i nedavno otvoreni drugi inkubator do Nove godine biti pun i sva 4 prostora u njemu će dobiti korisnike.

Od HRT-a traže prekid informativne blokade


Huška je izvijestio da su on, kao gradonačelnik, i njegov kolega Vinko Kasana iz Lipika, uputili dopis HRT-u vezano uz probleme informativne blokade na koju upozoravaju, posebno nakon što su, nakon dugogodišnjeg lošeg pokrivanja od strane studija Bjelovar, sada svrstani u nadležnost 150 kilometara udaljenog regionalnog centra u Osijeku.

"Nije li legitimna želja naših građana da i ostatak Hrvatske bude informiran o našim uspjesima ili promašajima, o svih teškoćama ili prednostima života na području od posebne državne skrbi? I naši su građani vaši pretplatnici", zaključuje se u priopćenju koje je poslano na adresu glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI