Automehaničar izmislio spravu za lakši porođaj

Odon Device - ilustracija
(FOTO: Odondevice.com)

20.11.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 13335

- Na ideju sam došao slučajno, praktički u snu. Gledao sam prije spavanja jedan video na YouTubeu, u kojemu je prikazan trik kako se izvlači čep s dna boce. Pomislio sam, pa isti se trik može iskoristiti i kod poroda - ispričao je Odon. Odmah se bacio na posao i prototip svoje sprave napravio u kuhinji pomoću plastične vrećice s platnenom ručkom, a za probu je iskoristio stakleni bokal i lutku svoje kćeri. Eksperiment je upalio.

Izum Jorgea Odona, 59-godišnjeg automehaničara iz Argentine mogao bi ući u povijest medicine. Radi se o spravi koja pomaže pri porođaju kada se beba nađe zaglavljena u majčinom kanalu. Ako dođe do problema prilikom porođaja, sprava "Odon" se poput najlona treba navući na glavu bebe, zatim se napuše poput balona i onda povuče ručka, a zrak će povući bebu van.

Za ovaj izum dobio je nagradu Svjetske zdravstvene organizacije, a ginekolozi za njega imaju samo riječi hvale. Mario Marialdi iz Svjetske zdravstvene organizacije kaže da je to veliki napredak jer na tom području već godinama nije bilo pomaka, objavio je New York Times. Medicinski stručnjaci smatraju da bi Odonova sprava mogla smanjiti broj carskih rezova, pa čak i spasiti mnoge bebe u nerazvijenim zemljama.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI