Što je radio srbijanski zrakoplov koji se srušio kod Lipika?

Zvonimir Miler ispred srušenog zrakoplova
(FOTO: HGSS)

19.11.2013. | Mario Barać
Pregleda: 9952

Još uvijek nisu poznati i utvrđuju se razlozi pada zrakoplova „Cesna 172“, srbijanskih registracijskih oznaka, koji se s dva člana posade srušio 14. studenog u šumskom području između Pakraca, Lipika i Okučana.

Potvrdili su nam to u Agenciji za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova, a glavni istražitelj Dinko Vodanović je rekao kako je istraga u tijeku, ali još uvijek nema konkretnih informacija za javnost.

S obzirom da se radilo o zrakoplovu srbijanskih registracijskih oznaka, mnogi čitatelji su se pitali što je taj avion čiju posadu čine državljanin Srbije i državljanin Bugarske, radio na tom području. Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede je potvrdio nagađanja da je avion na ovom području letio zbog obavljanja poslova distribucije mamca za oralno cijepljenje lisica. Upitali smo ih kako su dobili taj posao.


„Posao distribucije cjepiva dodijeljen je konzorciju koji čine tri tvrtke – „Avio Otryad – Varna“, registrirana u Varni u Bugarskoj, „STS Avijacija“, registrirana u Beogradu (Zemun) u Srbiji i „AIR Tractor“, registrirana u Hrvatskoj“, piše u priopćenju.


Prema podacima Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), ovaj su posao navedene tvrtke dobile na međunarodnom natječaju koji je raspisan 4 rujna 2012. Prema ugovoru od 8. travnja 2013. vrijednost posla je nešto veća 702.000 eura, a program je financiran sredstvima EU kroz program IPA I.

Na stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, pojašnjeno je kako je cilj oralne vakcinacije lisica, kontrola i iskorjenjivanje bjesnoće stvaranjem imuniteta. S obzirom da su lisice glavni rezervoar virusa bjesnoće, Ministarstvo poljoprivrede - Uprava veterinarstva je sredstvima iz spomenutog pretpristupnog fonda EU 2011. godine započela provedbu oralne vakcinacije lisica u Hrvatskoj. Mjera se provodi dvaput godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, dok se proljetna akcija provodi oko dva mjeseca nakon štenjenja lisica kako bi se procijepio i pomladak. Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja, a godišnje ih se položi više od 2,8 milijuna u cijeloj Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj se mamci polažu pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaca“, zaključuje se u tekstu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI