Zašto je Linić odbio ponudu za restrukturiranje ZRC-a?

Slavko Linić, ministar financija
(FOTO: PIXSELL)

18.11.2013. | Mario Barać
Pregleda: 4452

Direktorica ZRC-a Jasminka Stričević podnijela je 13. studenog najavljenu žalbu Nagodbenom vijeću u postupku predstečajne nagodbe nad dužnikom ZRC Lipik, nakon što je 29. listopada odbijena Ponuda o financijskom restruktuiranju te predložena obustava postupka i pokretanje stečajnog postupka.

Odbijanje nije u skladu sa zakonom

Potvrdu podnošenja žalbe smo pronašli i na internetskim stranicama FINA predstečajnih nagodbi. Između ostalog, u žalbi se traži da se „…preispita Rješenje o neprihvaćanju Plana financijskog restruktuiranja ZRC-a, na temelju ponude strateškog investitora od 32 milijuna eura za podmirenje dugova vjerovnicima, jer smatramo da u bitnome nije u duhu odnosno u skladu s osnovnom zadaćom Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, te potrebi za privlačenjem investitora u svrhu pokretanja gospodarskog i društvenog razvoja u uvjetima gospodarske krize, posebno na područjima na kojima još nije završena poslijeratna obnova. Štoviše, Rješenje o obustavi postupka predstečajne nagodbe i prijedlog za pokretanje stečajnog postupka u konačnici će donijeti nesagledive posljedice svim vjerovnicima, a posebno Republici Hrvatskoj“, piše u žalbi koju potpisuje direktorica Stričević.


Investitor još uvijek zainteresiran


U žalbi također piše kako je ovdje: „...riječ o presedanu, do sada nezabilježenom slučaju, da je ponuda za podmirenje svih dugovanja odbijena bez obrazloženja“, pa se predlaže da se, obzirom da je investitor još uvijek zainteresiran, „prihvati ova žalba, odnosno molba, daju eventualne primjedbe i zakaže još jedno ročište na kojem bi se prihvatio ponuđeni Plan financijskog restruktuiranja“.

Kroz stečaj 25 milijuna eura štete

U žalbi se također ističe da će odbijanjem ponude investitora svi vjerovnici, od kojih je najveće upravo Ministarstvo financija, kroz stečaj pretrpjeti štetu od oko 25 milijuna eura, a „nemjerljiva je i neizravna šteta od propuštene prilike za pokretanjem razvojnog ciklusa, a prije svega zapošljavanja. Odluku o prihvaćanju ili odbijanju žalbe će donijeti upravo Ministarstvo financija.

Već 18 dana bez odgovora


Ministarstvu financija smo 31. listopada uputili upit u kojem smo tražili odgovor na jednostavno pitanje - koji su točni razlozi neizglasavanja Izmijenjenog plana financijskog restruktuiranja ZRC-a, odnosno neprihvaćanja ponude strateških investitora “Inunisom International confirming“ Ltd –“Norgate insurance group“ Ltd iz Londona koja je, prema planu od 16. listopada, bila spreman u dokapitalizaciju ZRC-a, odnosno za podmirenje dugovanja vjerovnicima ZRC-a, investirati 32 milijuna eura?

Upit smo poslali na adresu glasnogovornika spomenutog ministarstva i s obzirom da odgovor još uvijek nismo dobili, prošireni upit smo poslali i jučer, a osim na adresu glasnogovornika, upit je poslan direktno u kabinet ministra Slavka Linića.

Je li itko primio Petera Mossa?


Uz ponovljeno pitanje o razlozima odbijanja ponude, tražili smo i potvrdu je li Peter Moss, direktor “Inunisom International confirming“ Ltd koji je ovih dana bio u Hrvatskoj, ponudu za ZRC navodno povećao sa 32 na 50 milijuna eura. Zanimalo nas je i je li Petera Mossa primio netko iz ministarstva financija. Ako je, koji su zaključci s tog sastanka, a ako nije, zašto?

Zatvoreni krug

Na upit o razlozima odbijanja ponude odgovorili su iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH iz koje su nas uputili Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom. Ubrzo smo dobili odgovor i od glasnogovornice Ivane Ivanković:  „Odluka Upravnog Vijeća tadašnje Agencije za upravljanje državnom imovinom je bila da se zadužuje da AUDIO na ročištu predstečajne nagodbe ZRC Lipik o prihvatu predloženog Plana financijskog i operativnog restrukturiranja glasa kao i predstavnik Ministarstva financija. Navedeno ministarstvo je bilo većinski vjerovnik koji je imao mogućnost preglasavanja svih ostalih vjerovnika. Stoga Vas ljubazno molimo da upit pošaljete Ministarstvu financija“. I tako je krug zatvoren.

Iz Ministarstva turizma su nam na naš upit odgovorili kao oni nisu među vjerovnicima u postupku predstečajne nagodbe, ali je puno konkretniji bio njihov predstavnik Davor Njirić koji je 14. studenog u Lipiku dao nedvosmislenu podršku investitoru.

Ministarstvo turizma podržalo investitora

- Ministarstvo turizma podržava plan restruktuiranja u cijelosti i podržava ponudu od 32 milijuna eura u cijelosti. Ministarstvo turizma trenutno koordinira nagodbama za 11 tvrtki u turizmu, deset ih je na moru, a Lipik je jedini na kontinentu i ovo je najbolja ponuda koja je stigla. Štoviše, ako ovo u Lipiku uspješno završimo, a ne vidim razloga da ne, ovo će biti najuspješnija privatizacija turističkog sektora u povijesti privatizacije. Rekao bih da ćemo u tom slučaju biti sretnici koji su dobili džokera, rekao je tom prigodom Njirić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI