Spin Valis širi kapacitete i ulaže u zelenu energiju

Spin Valis - pogon
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

18.11.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11375

Tvornica namještaja Spin Valis je krenula u projekt izgradnje kogeneracijskog postrojenja na drvnu biomasu koje će moći proizvoditi 1,4 megavata električne energije i oko 8 megavata toplinske energije. Radi prodaje viška energije osnovana je i tvrtka kćer "Spin Valis International" u kojoj bi već iduće godine moglo doći do zapošljavanja 10 do 15 ljudi. Vrijednost investicije je oko 6 milijuna eura, radovi se očekuju na proljeće, a otplata uloženog za 10 godina.

- Lokacijska dozvola je osigurana. Čekamo građevinsku dozvolu, raspisali smo međunarodni natječaj za opremanje, financijska konstrukcija je skoro zatvorena. Postojeća kotlovnica je stara skoro 40 godina i morali smo krenuti u ovu investiciju, a koristi će biti brojne. Toplinsku energiju ćemo moći koristiti u direktno u sušarama i parionama, a "zelenu energiju" ćemo prodavati HEP-u. Jedan od dva stara kotla ćemo obnoviti da služi kao pričuva u slučaju kvara. Nakon obnove bi trebao proizvoditi oko 2.8 megavata toplinske energije. Planiramo proširiti i svoje kapacitete za 1.000 prostornih metara. Višak toplinske energije ćemo nuditi zainteresiranim subjektima preko novoosnovane tvrtke - izjavljuje  Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Spin Valisa.

Osim drastičnog poboljšanja omjera utrošene i korisne energije, u samim pogonima Spin Valisa korist bi mogla imati i šira zajednica. Opća bolnica, vojarna, Hrvatske šume, Zvečevo i Požeški bazeni su samo neki potencijalni kupci termalne energije.


- Desetak subjekata je već iskazalo interes, no ključni je problem toplovod koji zahtijeva posebnu građevinsku dozvolu i financijska sredstva. U taj drugi projekt bi se trebala uključiti i lokalna samouprava i država. Čim dobijemo sve dozvole krećemo u izgradnju, najvjerojatnije u ožujku ili travnju iduće godine. Moramo još vidjeti koje nam se potpore nude i isključuju li se međusobno s potporama po Zakonu o ulaganjima. Vjerojatno će se stvoriti i 10 do 15 radnih mjesta. Postoji i opcija da koristimo europske fondove. Imamo nekoliko mogućnosti koje preispitujemo, a svaka je dobra. Cjelokupna investicija nam će se vratiti kroz deset godina - ustvrdio je Jelčić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI