Požeški branitelji skupljaju potpise za referendum o dvojezičnosti

Branitelji skupljaju potpise za referendum o dvojezičnosti
(FOTO: Aleksandar Grlić)

17.11.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9223

Požeška podružnica koordinacijsko operativnog tima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara od danas skuplja potpise za referendum kojim bi se promijenio članak 12. stavak 1 Ustavnog zakona o pravim manjina. Zauzimaju se da prag za obveznu upotrebu manjinskog jezika u nekoj jedinici lokalne samouprave bude najmanje 50 posto stanovništva te manjine. U postojećem stavku je to 30 posto.

- Mislimo da je to najbolji put da se riješe prava vezana uz ćirilicu i dvojezičnost u Hrvatskoj. Mislimo da je pravedno da dvojezičnost bude obavezna samo tamo gdje ima preko 50 posto neke manjine. Time ne zadiremo u slučajeve definirane stavkom 2. U njemu stoji da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma nacionalnih manjina ostvaruje i kada je to predviđeno međunarodnim ugovorima, propisano statutom lokalne ili regionalne samouprave. Potpise ćemo skupljati na 6 mjesta, do srijede ćemo postaviti štandove i u Pakracu, Lipiku, Kutjevu te Pleternici - izjavio je Krešimir Pavelić, predsjednik KOT-a Požega

Upitali smo i kako se financira ova inicijativa te nije li se moglo ovo pitanje riješiti drugim sredstvima osim promjene ustavnog zakona.


- Riječ je uglavnom o donacijama pojedinaca, sredstvima prikupljenim u raznim udrugama proizišlim iz Domovinskog rata, uglavnom to su teško skupljena sredstva. Nema ni kune državnog novca. Bilo je prijedloga da se to uredi kroz druge zakone, no oni se nisu ostvarili i sada koristimo naše zakonsko pravo na referendum - odgovara Pavelić.


Branitelji sutra u 7 sati (ponedjeljak) organiziraju odlazak autobusima za Vukovar s Trga Sv.Trojstva, ističu da su pozvani svi i pozivaju na jedinstvo.

- Vukovar je simbol patnje i pobjede Hrvatske. Kada je predsjednik bio Tuđman smo došli u Vukovar bez nasilja i vojnog djelovanja. Patnja koju je Vukovarski narod pretrpio 1991. je sinonim patnje hrvatskoga naroda. Pozivamo sve i veselimo se da će to biti dostojanstveno. Treba biti samo jedna vukovarska kolona, a ne tri. Nema politiziranja, ne pripadamo ni jednoj stranci, idemo zbog Vukovara - poručuje Pavelić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI