Obnovom se povećava vrijednost objekta, a ušteda je velika

Robert Stojković
(FOTO: Aleksandar Grlić)

07.11.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4657

"Naše požeške zgrade građene su osamdesetih. Otprilike su u prosjeku hrvatskih, loša je i skromna izolacija. Definitivno se treba raditi na njihovoj ovojnici i zamjeni stolarije. Jako je bitno i kako riješiti toplinske mostove", priča Robert Stojković iz zagrebačke tvrtke Speculum na predavanju o energetskoj učinkovitosti u prostoru Hrvatske gospodarske komore i nastavlja:

- Na ovim podnebljima ima mogućnosti za korištenje dizalica topline. Umjesto plina se može koristiti sječka, otpadak iz šume kao gorivo. Postoje razne mogućnosti i za korištenje sunčeve energije i vjetra. Uštedu možete raditi s određenim faktorima. U Europi je trend faktor 10, znači deset puta se troši manje energije nakon obnove. Povrat investicije je obično 6-7 godina, a efekti su drastični. Netko tko je imao troškove režija 500 kuna sada ima 50.




Stojković i njegov kolega Jozo Bevanda privukli su velik broj Požežana, vlasnika nekretnina, stanara, predstavnike lokalne vlasti i ljude iz građevinske struke. Obnova zgrada je vrlo aktualna jer stan mora imati energetski certifikat da se može prodati, a uštede mogu biti velike.


- Kad pričamo o energetskoj obnovi, u pravilu se obnavlja cijela zgrada da svi suvlasnici i stanari imaju korist od toga. U ovom trenutku svi koji prodaju stan moraju imati certifikat i za godinu-dvije oni koji će iznajmljivati ili davati stan u leasing, isto tako će morati imati certifikat - kaže Stojković.



- Štedjeti znači stvarati dodatnu vrijednost. Obnovom se povećava vrijednost objekata i njihov vijek. Ona je skupa, no postoje modeli bez dodatnih opterećenja vlasnika. Jednostavne zahvate možete napraviti sa svega par tisuća kuna, srednje zahvate pomoću kredita. U slučajevima potpune obnove postoji ESCO model kojim se investicija otplaćuje iz uštede. Postoje i fondovi EU te Hrvatski fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji sufinanciraju projekte. Preko pedeset posto poticaja koji dolaze bit će namijenjeno upravo takvim projektima. Temu treba popularizirati danas da bismo sutra imali gotove projekte - izjavljuje Jozo Bevanda.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI