Francuz propada: Od spomen parka ostali samo dugovi (foto)


(FOTO: 034 portal)

04.11.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 14854

Samo dvije godine od otvorenja Željeznički spomen park u Požegi zjapi neiskorišten. Od planiranog muzeja, multimedijalne dvorane, bara i knjižnice ostali su dugovi za struju u iznosu od deset tisuća kuna te devastirana unutrašnjost čija se šteta procjenjuje na gotovo pola milijuna kuna.

- U mjesec dana priprema i svečanosti otvaranja Francuza nastao je račun za struju od deset tisuća kuna jer nam nitko nije rekao da je riječ o nazivnoj snazi od 30 kW. Do kraja mjeseca Hrvatske željeznice bi trebale platiti taj dug nakon čega ćemo krenuti u sanaciju vlaka - rekao nam je voditelj spomen parka Ivan Stojaković na čiju je inicijativu 40-godišnji Francuz smješten na požeškom kolodvoru.




Planiraju sanaciju i nastavak sadržaja


Stojaković kaže da je ljetos iz vlaka ukraden TV, klima uređaj i pisač, a najveća je šteta nastala na, u svijetu jedinstvenom, baru s kojeg su ukradeni bakreni dijelovi. Procijenjena je na gotovo pola milijuna. Muzejski su eksponati spremljeni dok je manji dio koji je bio u vlaku ostao netaknut.



- Plan nam je nakon sanacije nastaviti sa sadržajima, a to su izložbe i prezentacije za učenike o ulozi željeznice nekada i danas - dodao je Stojaković. Svoje su planove prezentirali i gradonačelniku Vedranu Neferoviću uz zamolbu da ih se uvrsti u proračun za 2014. godinu.



Neferović: Nećemo plaćati projekte koji nemaju važnost za lokalnu sredinu

- U posljednjih godinu dana u tom vlaku nije bilo nikakvih aktivnosti. Nejasno je što udruga Željezničkih zaljubljenika Slavonije želi s njim jer su spominjali mogućnost programa u njemu samo 50-ak dana u godini. Zatražili smo da nam dostave plan i program rada. Vlak je u vlasništvu HŽ-a i ne želimo plaćati troškove niti projekte koji nemaju opravdanost i važnost za lokalnu sredinu - rekao je gradonačelnik Neferović.



Za uređenje Francuza do sada je utrošeno oko 70 tisuća kuna. Od toga je opremu vrijednu 50-ak tisuća financirao Grad Požega.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI