Došli su u Kulu bez ičega, za egzistenciju se bore lubenicama

Spomenka i Stipan Jurčević na predstavljanju filma
(FOTO: Aleksandar Grlić)

31.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 12774

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici održana je sinoć premijera dokumentarnog filma "Kad život pukne ko lubenica". Film novinarke i redateljice Dunje Dubiel i snimatelja Dalibora Platenika nastao je slučajno. Redateljica je željela ispričati priču o proizvodnji lubenica u Kuli kod Kutjeva, koju su donijeli doseljenici iz Hrtkovaca u Vojvodini, no zapravo se pretvorio u priču o njima. Premijera je izazvala veliki interes jer su se mnogi Hrtkovčani naselili u Požeštini razmjenivši imovinu s lokalnim srpskim stanovništvom.

- Kada smo došli na teren i razgovarali s ljudima, tako je na površinu izbila politička i ljudska priča. Nije ju se moglo zaobići, pokazalo se da je ona dominantnija. Htjela sam raditi jednu vizualno atraktivnu priču, budući da su lubenici lijepe, velike i crvene pa je na kraju ispala jedna kombinacija lubenica i politike. Nadam se da ste osjetili da se radi o ljudima i o tome što im politika radi - rekla nam je Dunja Dubiel.

Na predstavljanu su bili prisutni i neki Hrtkovčani koji sada žive u Kuli. Ovaj primjer dobrovoljne razmjene stanovništva nipošto nije jedinstven u svjetskimrazmjerima, ali na ovim područjima jest. Neki od glavnih protagonista su Stipan i Spomenka Jurčević koji nisu imali takvu sreću kao njihovi ostali sumještani, došli su s dvoje djece u nepoznato doslovno bez ičega, uz to su još bili iz miješanog braka, nije im bilo lako.





- Zemlje nemam, posao nemam, nas četvero živi tu od danas do sutra, ja uvečer ustanem i mislim. Bože, nisam noćima spavala i meni je teško izdržati glad. Što reći djeci staroj četiri i tri  godine? Nitko se nije sjetio da nemamo što za jesti o osim jednih naših prijatelja kod kojih smo se hranili mjesec dana. Žena mi je dala četiri tanjura, noža i vilice iako mi nije trebalo jer nisam imala što da stavim. Suprug i ja smo vukli prikolicu s oranice, znate što je prikolica traktorska s rudom - priča u dokumentarcu Spomenka.

Nakon više od 20 godina života Hrtkovčani su sada Kuljani i obratno. Mnogima su se djeca rodila ovdje ili se jedva sjećaju Vojvodine, ono što ih je ujedinilo je bila crkva koju su zajedno sagradili i njihov marljivi i poduzetni duh. Na zemlju, za kojoj su mnogi rekli da neće uspijevati, oni su donijeli lubenice i napredne tehnike obrade. Pitali smo Jurčeviće kako im se čini dokumentarac i kako im je danas.



- Na korak-dva smo od useljenja u novu kuću, imamo i jednu staru ruševnu. Tu nam je sada sve, tu se rodio i najmlađi sin. Dokumentarac nam se sviđa, jedino što nam se ne sviđa što je sve otišlo na politiku, nama je iskreno važnije kako prodati lubenice - rekli su nam kratko i skromno ovi marljivi ljudi.

- To je jedinstven slučaj da ljudi mijenjaju imovinu dok njihove države ratuju, a djeca između sebe sklapaju brakove. Ovo je jako bogata materija i nadam se da je film temelj budućim dokumentarcima. Mi smo jedna strašno bogata kultura. 1941. je selo imalo 96 obrta, bilo je centar zbivanja u Srijemu. Nama se pripisuje hrvatstvo, no nas nije bilo više od 60 posto, ali smo toliko snažno i korektno bili vezani uz Crkvu. Temelji toga su zapravo još od prvih naseljenika Albanaca. Nakon II. svjetskog rata smo nosili križ NDH, međutim smo politiku nekako izgurali u stranu jer smo bili strašno uspješni u poslu. Onda je došlo do "jogurt revolucije" kada su ukinuta prava građana. Glavno pravo je bilo na zapošljavanje. Tada je došlo vrijeme da privatnici počeli zapošljavati po nacionalnom opredjeljenju i s time je zapravo sve krenulo 1988. godine - ispričao je Antun Plivelić, predsjednik zavičajnog kluba Hrtkovčana.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI