Upitna opstojnost nekih turističkih zajednica u našoj županiji

Ilustrativna fotografija
(FOTO: TZ PSŽ)

30.10.2013. | L. Galić/M. Barać
Pregleda: 5099

Najavom donošenja izmijenjenog Zakona o turističkim zajednicama koji bi trebao biti izglasan u prosincu upitan je opstanak pojedinih turističkih zajednica u našoj županiji. Kako prenosi portal Sajmovi.eu, na Danima hrvatskog turizma u Zadru ovu je mogućnost spomenuo i pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković. Kao jedan od kriterija spominju se godišnji prihodi turističkih zajednica koji ne bi smjeli biti manji od 200 tisuća kuna.

HTZ: Sljedeće godine će se mijenjati zakon

Na naš upit Marina Šimun, stručna suradnica za odnose s javnošću Hrvatske turističke zajednice odgovara kako Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma (NN 152/08) uređuje sustav turističkih zajednica, ustrojstvo, zadaće i način rada turističkih zajednica, te osnovna načela njihova financiranja i gospodarenja.


"Tijekom iduće godine planirano je donošenje izmijenjenog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, čija bi primjena započela u 2015. godini. Osnovni cilj izmjene je racionalizacija i profesionalizacija sustava turističkih zajednica, povećanje njegove ukupne učinkovitosti, kao i da se svaka destinacija jasno pozicionira i nakon toga adekvatno brendira, što je put prema njenom kvalitetnom upravljanju."


Odgovore smo potražili i u našoj županijskoj Turističkoj zajednici kao i lokalnim uredima.

Nema bojazni za županijsku i požešku TZ

- Opstojnost Turističke zajednice Požeško-slavonske županije nije upitna jer su te zajednice obavezne. Od početka godine sudjelujemo u prikupljanju podataka sa terena kao i svake godine, no ne mogu komentirati sadržaj bilo kojeg sastanka bez službene dokumentacije - rekla je Maja Jakobović, direktorica TZ-a Požeško-slavonske županije. Dodala je da ova turistička zajednica ima godišnji proračun između 700 i 800 tisuća kuna.

Oko 700 tisuća kuna je i godišnji proračun Turističke zajednice grada Požege te po navedenom kriteriju niti njezina opstojnost nije upitna.

- Naša je turistička zajednica financijski i organizacijski stabilna. Od turističke članarine uprihodujemo oko 300 tisuća kuna, dotanih 35 tisuća kuna od boravišnih pristojbi dok je ostatak sredstava osiguran proračunom grada Požege - pojasnio je Bruno Horvat, direktor Turističke zajednice Grada Požege.

Kutjevo i Velika pod upitnikom

Da je o novom zakonu o turističkim zajednicama bilo riječi na različitim seminarima potvrdila nam je Marijana Tandara, tajnica Turističke zajednice Grada Kutjeva. Ističe da kutjevačka turistička zajednica ima prohode manje od 200 tisuća kuna i to 15-ak od boravišnih pristojbi te oko 40 tisuća kuna od turističke članarine.

Niti prihodi Turističke zajednice Općine Velika nisu jamstvo opstojnosti ove turističke zajednice. Prema riječima direktora Tomislava Galića, godišnji prihod im je oko 250 tisuća kuna. Međutim, vjeruje da će se situacija značajno promijeniti dovršetkom novog hotela i Termi Aureus čija bi gradnja trebala početi već na proljeće.

- Upitno je hoćemo li opstati jer su u igri zasigurno i drugi kriteriji - dodao je Galić.

Pleternica nema svoju turističku zajednicu. No, prema riječima gradonačelnice Antonije Jozić, zahtjev za osnivanje uputili su Ministarstvu turizma. Jozić kaže kako Pleternica ima puno kvalitetnih projekata koji na natječajima ne prolaze upravo zbog toga što nemaju turističku zajednicu preko koje bi ih kandidirali.

U Lipiku i Pakracu bez saznanja

Hrvoje Kovačić, tajnik TZ Grada Lipika tvrdi da njihovu Turističku zajednicu nitko nije anketirao niti kontaktirao, niti službeno, a ni neslužbeno, a od novinara je prvi put čuo podatak da se govori o donjoj granici od 200.000 kuna.

- Na ranijim sastancima se govorilo o reorganizaciji rada, ali nije bilo govora o gašenju zajednica i mislim da je to preteška konstatacija. I spomenutih 200.000 kuna nije sigurno da će to biti parametar za odluke o reorganizaciji, a Turistička zajednica Grada Lipika prihoduje manje od tog iznosa. Mislim da je sve to skupa prerano i da će se neke stvari morati konkretnije utvrditi, rekao je tajnik Kovačić.

Zvonimir Miler, tajnik Turističke zajednice Pakraca rekao nam je da neće komentirati najavu novog zakona s obzirom da je još puno nedorečenosti i da o tome trebamo pitati županijsku TZ.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI