Postavljeni panoi za Viškovački grad, slijedi poučna staza (foto)

Postavljeni info panoi u Kuzmici i Viškovcima
(FOTO: 034portal)

25.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 15580

Udruga "Građanska inicijativa Kuzmica" privela je kraju postavljanje info panoa ispred kurije Kušević i u Viškovcima na pleterničkom području, za utvrdu Viškovački grad. Nakon njihove promocije, članovi HPD Sokolovac, učenici Osnovne škole fra kaje Adžića, predstavnici raznih institucija i kuzmički župnik razgledali su staru kuriju i grad.






- Prije par mjeseci ovdje je bilo jako zapušteno i strašno zakrčeno, naša udruga je to počistila. U našem kraju imamo četiri značajna spomenika, a to su: kurija Kušević, stara "munjara", crkva Sv. Kuzme i Damjana te Viškovački grad koji je jedna od najočuvanijih srednjovjekovnih građevina na našem području. Osim info panoa u dogovoru s Turističkom zajednicom smo podnijeli zahtjev za postavljanje takozvane smeđe signalizacije. Čekamo samo odobrenje Hrvatskih cesta. Tako da će se i vozači moći upoznati s našim znamenitostima. Kao udruga nastojimo rasteretiti lokalnu zajednicu pa smo projekt realizirali uz pomoć zaklade Slagalica iz Osijeka. Sudjelovali su i Grad Pleternica, LAG Požega i Županija - kaže Miro Rašić, predsjednik Građanske inicijative Kuzmica.






Viškovački grad je jedna od najbolje očuvanih utvrda u Požeštini zbog kvalitetnog kamena, ali i činjenice što se nalazi izvan glavnih putova. O njemu ima vrlo malo podataka, a nepoznato je kada je nastao i zašto je napušten. Tek se zna da se 1400. godine spominje kao vlasništvo plemića Vrbovskih, čije je sjedište bilo u Požeškim Sesvetama. Kurija Kušević nalazi se pak na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. U Građanskoj inicijativi kažu da nisu gotovi s uređenjem. Planiraju raditi na poučnoj stazi te poručuju da nisu zaboravili ni uređenje stare hidroelektrane na Orljavi. Grad Pleternica je nositelj tog projekta, ali se žele uključiti uređenjem okoliša i postavljanjem informativnih ploča.

















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI