Posao će daleko lakše naći stručni i obrazovani

Sajam poslova u Požegi
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

25.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10584

Na Sajmu u Požegi bilo je prisutno 20 poslodavaca, pet obrazovnih ustanova i pet ustanova za razvoj gospodarstva. Organizator je Hrvatski zavod za zapošljavanje, a domaćini Gimnazija. Gimnazijalci su organizirali i debatu "Should I Stay, Should I Go" namijenjenu maturantima i studentima. Poslodavci su uglavnom zadovoljni kao i organizatori te obrazovaniji i iskusniji posloprimci.

- Javilo mi se deset ljudi iz struke kakve tražim, znači elektrotehničari i inženjeri elektrotehnike. Prvi put smo na ovakvom sajmu poslova i zadovoljan sam. Ima potencijala. Jednog mladića ću sigurno pozvati na razgovor jer zanimaju me programiranje mikrokontrolera za koje se specijalizirao - rekao nam je vlasnik Elektrodoma Marko Paus.

Predstavili su se i učenici Gimnazije s programom za darovite te mladi izumitelji Tehničke Škole. Braća Dino i Nikola Orešković su sa svojim izumima nastupali na brojnim natjecanjima, obojica žele studirati strojarstvo koje je vrlo traženo zanimanje.


- Htio bih studirati strojarstvo u Zagrebu ili Slavonskom Brodu, u to je struci nam problema za zaposlenje. Želim ostati u Hrvatskoj, ali ne o ovom gradu. Planiram se vratiti nakon nekog vremena. Možda pokrenem privatni posao kada steknem iskustva i zaradim nešto novca, ali ne znam još kuda će me život odvesti, bio bih sretan da se zaposlim bilo gdje, posebno u Đuri Đakoviću ili Končaru - priča Dino.


Mlađim nezaposlenima predstavnici MUP-a i MORH-a su predstavili i mogućnosti policijske odnosno vojne karijere. Onima koji završavaju visoko obrazovanje predstavljen je program Kadet, po kojem se civilno i vojno obrazovalo već četrdesetak mladih iz Požeštine, koji su sada zaposleni u oružanim snagama kao časnici. Onima koji su tek završili srednju školu i nemaju dovoljno iskustva ili su se obrazovali za suficitarna zanimanja ovakvi sajmovi nisu puno od pomoći.

- Tek sam završio školu za mehaničara, mislim da ovakav sajam ne može pomoći puno u traženju posla, aktivno ga tražim sam. Životopise ću slati svim poslodavcima, bez obzira na natječaje. Voljan sam raditi sve, ne tražim posao samo u struci, da dobijem priliku otišao bih i raditi u inozemstvo - rekao nam je Emanuel Ćosić.

- Danas sam predao tri životopisa. Sedam sam godina na zavodu, najduži staž mi je rad u kutjevačkom Komunalcu četiri mjeseca. Po struci sam stolar, drvodjelski tehničar i operater na CNC strojevima. Gledao sam za posao i van tih struka, obično na specijaliziranim portalima, pa čak i na Njuškalu. Bio sam spreman na prekvalifikaciju za obradu metala, ali trošak putovanja za Slavonski Brod je prevelik. Radio sam u Zagrebu u raznim tvrtkama na zamjenama i ispomoći. Spreman sam ići i u inozemstvo samo da mi se ponudi smještaj ili pristojna plaća. Ovakvi sajmovi su odlično zamišljeni, ali posla nema - žali se Vetovčanin Tomislav Foro.

- Izuzetno smo zadovoljni odazivom posloprimaca i poslodavaca. Posebno bih izdvojila okrugli stol s temom sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi i debatu koju organiziraju učenici Gimnazije Požega. Mladi su vjerojatno najugroženija skupina na području naše županije. Naša politika ide u tome smjeru da tranzicija iz obrazovnog sustava do zapošljavanja bude što kraća - izjavila nam je Marija Užar, predstojnica područnog ureda HZZ-a Požega.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI