Jelenićima zbog troškova liječenja nedostaje svega

Branka, Vladislav i Vlado Jelinić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

23.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 16891

Vlado Jelenić je nekoć bio jedan od najpoznatijih požeških urara. Preko 30 godina je sugrađanima popravljao satove, no zadnjih godinu dana leži nepokretno u krevetu. Obitelj Jelenić se tako našla u teškoj situaciji, Vladina supruga Branka je pretrpjela moždani udar, a sin Vladislav je slijep i ima problema s krivo sraslim kostima.

- Na jedno oko sam oslijepio oko sedme godine, a na drugo 2005. Postoji operacija kojom bi mogao djelomično vratiti vid, ali liječnici se ne usude operirati zbog visokog očnog tlaka. Jedna noga mi je krivo rasla kao i podlaktice. Osnovnu sam završio u Krapinskim toplicama, tamo su me spasili inače bih bio potpuno nepokretan, a u Zagrebu sam završio srednju školu za galanterista. Kada sam oslijepio završio sam informatički tečaj u organizaciji Udruge slijepih i slabovidnih. Glavna zabava mi je slušanje i snimanje glazbe na radiju - priča sin Vladislav.


Pokvarena perilica je samo jedan od problema obitelji Jelinić.


Više se ne može brinuti za račune


Branka Jelenić je pak doživjela moždani udar brinući za bolesnog sina i muža, radila je kao čistačica u Domu umirovljenika, no morala je postati njegovateljica. Ocu i bratu pomaže i nezaposleni Dalibor.

- Morala sam trčati kod mame, brinuti se za sina i muža, radila sam 20 godina no morala sam prestati zbog njih. Dok je Vlado bio zdrav on se brinuo za sve račune. Dobavljači su mu davali satove i baterije na povjerenje, imao je i dugova za kredite. Sinoć nisam spavala do četiri sata ujutro jer priziva ljude koje je poznavao i stalno zove "Daj jesti, daj vode, daj pušku da se ubijem, boli me". Sva sreća malo pomaže i Dalibor, no on već godinama ne može naći posao na dulje od tri mjeseca, radio je u ljevaonici, Spin Valisu i kod raznih privatnika, no sve preko ugovora na određeno - kaže Branka.

Jelenićima pomaže zajednica Cenacolo i Centar za socijalnu skrb. Branka prima naknadu kao njegovateljica, a Vlado mirovinu no kažu da im zbog troškova liječenja i dugova nedostaje svega.

Trebaju im drva i pomoć oko kuće

Najpotrebnija im je perilica, drva za zimu i hrana. Može im se pomoći oko popravka krova ili prijevoza liječniku.
- Perilica rublja koja je stara preko 30 godina, potrgala se prije dva mjeseca pa moram prati ručno. Drva smo nešto nabavili, ali nedostaje nam barem pet prostornih metaraza zimu, krov prokišnjava. Vladimiru bi dobro došao neki stari kazetofon ili linija jer voli slušati i snimati glazbu. Telefon nam je isključen, nakupilo se i duga zastruju. Moramo razmišljati potrošiti zadnji novac na lijekove ili hranu. Imamo automobil, Dalibor ima vozačku dozvolu, ali me ne može odvesti doktoru jer nemamogoriva u rezervoaru - jada nam se Branka Jelenić.

Obitelj Jelenić živi u Sokolovoj ulici u Požegi na broju 94. Može ih se kontaktirati i na broj telefona 034 275 880 na koji mogu samo primati pozive.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI