Svi upozoravaju na blato, ali još nitko nije kažnjen

Traktori - ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

17.10.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 5383

Blato na kolnicima koje izlaskom s njiva ostavljaju traktori velika je opasnost za ostale sudionike u prometu. Iz Policijske uprave požeško-slavonske upozoravaju stoga poljoprivrednike da prije izlaska na cestu očiste od blata kotače traktora i poljoprivrednih strojeva.

Komunalni redari upozoravaju

Grad Požega u Odluci o komunalnom redu propisuje kazne za počinitelje i to 400 kuna za fizičke osobe, dvije i pol tisuće kuna za pravne, 400 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi te tisuću kuna za fizičku osobu-obrtnika. Iz Ureda za komunalne djelatnosti doznajemo da komunalni redari redovito obilaze prometnice na području Požeštine te na teren izlaze i po dojavama građana. Kažnjavanja ipak nije bilo, nego se uglavnom upozoravalo nakon čega bi poljoprivrednici sami očistili kolnik.


Sve manje prekršitelja?


U Pleternici je svojevremeno postojala komunalna odluka o kažnjavanju zbog izlaska na cestu s blatnim traktorima. Međutim, lani su je ukinuli, odnosno uskladili sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

- To je u naležnosti policije s kojom surađujemo na taj način da im proslijedimo dojave, bilo naše komunalne službe, bilo građana. Svjedoci smo posebno u ovim jesenskim danima da još uvijek ima nesavjesnih vozača. Čini mi se da ih je ipak sve manje - rekla nam je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.
Dodaje da je teško pronaći one koji onečiste kolnike, a taj problem posebno je prisutan u pleterničkoj Industrijskoj zoni gdje su u blizini velike poljoprivredne površine.

Ni u Kutjevu ne postoji izdvojena odluka o tome. Postoji općenita odredba u kojoj se ističe da se javne površine ne smiju uništavati i onečišćavati, a propisane su kazne od 500 do 1.000 kuna za pravne osobe te 100-200 kuna za fizičke osobe i odgovornu osobu u pravnoj osobi.
 
- Onečišćenja ima, posebice u vrijeme radova u vinogradima te izvoženja drva iz šume. Nemamo komunalnog redara, tako da do sada još nije ni bilo intervencija iz Grada. Policija uglavnom opominje, ali i zapisuje počinitelje kako bi ih u slučaju ponavljanja prekršaja ipak kaznili – doznajemo od Tomislava Posedija, pročelnika jedinstvenog upravnog odjela.

Uloga policije je prvo upozoriti

Očito je postupanje u slučaju onečišćenja kolnika blatom uglavnom na policiji. Kazne koje propisuje policija su tisuću kuna za fizičku osobu te pet do 15 tisuća za pravnu ili fizičku osobu-obrtnika. Međutim, ona može biti još i veća. Ako počinitelji sami ne uklone blato i druge predmete koji s njegova vozila padnu na cestu to će učiniti pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno održavanje cesta, ali na račun počinitelja.

Od Ivane Radić, glasnogovornice PU požeško-slavonske, doznajemo kako ove godine na području ove policijske uprave nije napisana nijedna kazna zbog ovog prekršaja.

- Očito se građani u velikom broju pridržavaju naših uputa i upozorenja. Isto tako, treba napomenuti da je uloga policije prvo upozoriti, a tek onda sankcionirati prekršaj - ističe glasnogovornica Radić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI